16:58 04.12.2020

Глави МЗС країн ЄС затвердять 7 грудня санкційний режим за порушення прав людини - джерело

2 хв читати
Глави МЗС країн ЄС затвердять 7 грудня санкційний режим за порушення прав людини - джерело

Рада ЄС із закордонних справ затвердить у понеділок рамковий санкційний режим за порушення прав людини у світі, повідомив високопоставлений чиновник Євросоюзу журналістам у Брюсселі в п'ятницю.

"Очікуємо, що Рада схвалить рамковий санкційний режим щодо порушень прав людини. Це буде наш інструмент захисту прав людини в усьому світі", - сказав співрозмовник ЗМІ, знайомлячи журналістів на умовах анонімності з порядком денним наради.

Джерело зазначило, що режим цих обмежувальних заходів набуде чинності до 10 грудня - Дня прав людини.

Як повідомлялося, 2 грудня Комітет постійних представників (Coreper) країн ЄС дав добро на рішення Ради ЄС і законодавчий акт щодо "обмежувальних заходів за серйозні порушення та зловживання у сфері прав людини".

Раніше офіційні представники інститутів ЄС неодноразово давали пояснення, що цей рамковий законопроект Євросоюзу, який сленгом політиків Євросоюзу іноді називають "європейським актом Магнітського", не націлений на якусь конкретну країну. Він матиме глобальний характер, що стосується порушень прав людини всюди у світі.

Відповідаючи на додаткові запитання, функціонер ЄС уточнив, що санкції за порушення прав людини запроваджуватимуть, як і у випадку інших санкційних режимів, одноголосним рішенням 27 держав-членів. Він зазначив, що це правило залишається незмінним.

При цьому співрозмовник ЗМІ пояснив, що санкції зможуть застосовувати і до державних, і недержавних суб'єктів, до людей та організацій. Тому він вважає, що коло фізичних і юридичних осіб, які зможуть підпасти під нові обмежувальні заходи, дуже широке.

У свою чергу експерт ЄС, який також брав участь у цій бесіді з журналістами, уточнив, що майбутній режим не буде носити ім'я Магнітського, оскільки не в правилах Євросоюзу присвоювати імена документам. Він просто називатиметься рамковим документом щодо санкцій за порушення прав людини.

Каратимуться дуже грубі порушення. Може йтися, наприклад, про вбивства, тортури, торгівлю людьми, геноцид тощо. Цей список наразі уточнюється.

Експерт також підтвердив, що новий санкційний режим відрізняється від уже наявних "географічних" режимів. Розглянуті нині санкції можуть застосовуватися за порушення прав людини, де вони не були б здійснені у світі. Набір санкційних інструментів - звичайний: це заборона на поїздки до Євросоюзу і заморожування фінансових активів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, що зрівнює в правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни

Індія братиме участь у майбутньому Саміті миру в Швейцарії - ЗМІ

Двох харків'ян, які наводили ворожий вогонь на місця зосередження ЗСУ, засуджено до 15 років в'язниці - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА