08:24 11.12.2020

Amnesty International запропонувала ООН регулювати торгівлю спецзасобами для поліції

3 хв читати
Amnesty International запропонувала ООН регулювати торгівлю спецзасобами для поліції

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернеться в ООН з проханням врегулювати торгівлю спецзасобами, які використовуються поліцейськими, і заборонити продаж для них і застосування ними деяких видів електрошокових пристроїв.

"Усі країни світу повинні негайно вжити екстрених заходів для заборони глобальної торгівлі обладнанням, призначеним для заподіяння болісних страждань і травм", - йдеться в заяві Amnesty International і дослідницького фонду "Омега", поширеній в п'ятницю напередодні майбутньої зустрічі в рамках ООН, присвяченій "торгівлі знаряддями катувань".

У своїй доповіді про контроль за поширенням "знарядь тортур", підготовленій до зустрічі, організації також закликали "встановити контроль за обігом стандартного поліцейського спецобладнання з метою не допустити його потрапляння в руки злочинців".

У заяві наводяться слова глави Amnesty International з питань бізнесу, забезпечення безпеки і прав людини Патрика Вілкена: "Через більш ніж три десятиліття після того, як в усьому світі тортури були оголошені поза законом, людей продовжують катувати, найчастіше до смерті, в тюрмах та інших місцях утримання під вартою в усьому світі. Безглуздо забороняти тортури і при цьому продовжувати торгувати жахливим обладнанням, спеціально призначеним для катувань, зокрема, кийками з шипами і ножними кайданами".

За його словами, "в усьому світі протестувальники задихаються від сльозогінного газу і отримують каліцтва від гумових куль". "Очевидно, що назріла гостра необхідність посилити контроль за торгівлею поліцейським спецспорядженням. Стандартні спецзасоби, такі як наручники і поліцейські кийки, можуть стати знаряддями катувань, якщо вони потраплять не в ті руки. Країни світу повинні об'єднатися, щоб створити глобальний, обов'язковий для виконання юридичний механізм з регулювання торгівлі подібними засобами", - закликав він.

Вілкен також вважає, що і компанії-виробники повинні запобігати неналежному використанню їх продукції: "Всі, хто виробляє, рекламує або продає обладнання для правоохоронних органів, використання якого є абсолютно неприпустимим, і яке може застосовуватися виключно для тортур, жорстокого поводження або здійснення смертної кари, повинні негайно припинити цю діяльність".

На думку правозахисників, держави повинні повністю відмовитися від спецспорядження, зокрема, кийків з шипами, електрошокових поясів і обважнених ножних кайданів, забезпечити надійний контроль за дотриманням прав людини при торгівлі поліцейським обладнанням: наручників, перцевих аерозолів і електрошокерів.

У доповіді також наголошується необхідність заборони торгівлі обладнанням для здійснення страти (зокрема, шибеницями і електричними стільцями) і введення контролю за експортом фармацевтичних препаратів подвійного призначення для запобігання їх використанню при проведенні страт із застосуванням смертельних ін'єкцій.

Amnesty International і "Омега" закликають до повної глобальної заборони на торгівлю і застосування певних видів електрошокових пристроїв, які не повинні використовуватися правоохоронними органами. До них належать пристрої, які закріплюються на тілі людини, наприклад, електрошокові ремені або жилети, а також пристрої прямого контакту, призначені для використання поліцією, такі як електрошокові кийки або пристрої для захоплення.

За останні п'ять років Amnesty International повідомляла про тортури і жорстоке поводження в більш ніж 140 країнах, при цьому "ризик застосування тортур та інших видів жорстокого поводження не обмежується тільки умовами утримання під вартою; поліцейське спорядження також використовується для тортур і жорстокого поводження на вулиці".

Правозахисники зазначають, що в Гонконгу, Лівані, Судані, Чилі, США, Франції, Білорусі правоохоронні органи зі зловживаннями і жорстко припиняли протести.

Згідно з даними Allied Market Research, що наводяться в доповіді, очікується, що до 2022 року ринок таких спецзасобів може досягти $ 9,6 млрд, але закликають з обережністю ставитися до цих даних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА