08:04 18.12.2020

ЄС і Велика Британія домовилися про робочі механізми, що дозволяють уникнути жорсткого кордону на острові Ірландія

2 хв читати
ЄС і Велика Британія домовилися про робочі механізми, що дозволяють уникнути жорсткого кордону на острові Ірландія

Євросоюз і Велика Британія домовилися про механізми, які дозволять після Brexit уникнути жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією і прояснити права своїх громадян, які проживають на територіях одна одної.

У четвер у режимі відеоконференції відбулося п'яте засідання Спільного комітету ЄС-Велика Британія.

"Сьогоднішній день знаменує собою важливу віху. Ми схвалили офіційні рішення та інші практичні заходи, що гарантують, що Угода про вихід (Великої Британії з ЄС) почне діяти в строк - з 1 січня 2021 року", - заявив заступник голови Єврокомісії і співголова Спільного комітету Марош Шефчович.

"Це означає, що ми виконали нашу головну мету - захистити Угоду Страсної п'ятниці (Белфастську), уникнути жорсткого кордону на острові Ірландія і підтримувати там мир, стабільність і процвітання", - сказав він після чергового раунду переговорів зі своїм партнером - главою секретаріату кабінету міністрів Великої Британії Майклом Гоувом.

Марош Шефчович зазначив, що це було важливо, враховуючи обмежений час, що залишився до закінчення перехідного періоду Brexit у кінці цього року. Він виділив два пріоритети, які відстоював ЄС.

По-перше, надійні робочі механізми для присутності ЄС в Північній Ірландії. Його представники будуть перебувати в цій частині Сполученого Королівства, отримають там відповідне обладнання, приміщення, доступ у режимі реального часу до необхідних комп'ютерних систем і баз даних. Це важливо для контролю митного кордону і забезпечення цілісності єдиного ринку ЄС.

По-друге, ЄС привітав зобов'язання Великої Британії відкликати всі спірні частини свого законопроекту про внутрішній ринок і утримуватися від внесення будь-яких подібних частин у свій закон про оподаткування. Відкликання трьох статей із законопроекту про внутрішній ринок Великої Британії від 9 вересня зніме серйозне протиріччя між сторонами, що стосується Північної Ірландії як митної території Великої Британії.

Ці рішення носитимуть тимчасовий характер і обставлені жорсткими умовами, сказав Марош Шефчович.

Сторони схвалили другий спільний звіт про права на проживання. У ньому пояснюються національні схеми проживання громадян ЄС і Великої Британії на територіях одна одної.

Марош Шефчович оголосив, що понад 90% громадян Великої Британії, які проживають в ЄС, вже можуть подати заяву на новий статус проживання в державах-членах союзу. Велика Британія підтвердила свою систему розрахунків для громадян ЄС.

Марош Шефчович з Гоувом домовилися, що Спільний комітет продовжуватиме зустрічатися не рідше одного разу в квартал протягом наступного року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА