23:17 22.12.2020

На розробку білоруської вакцини від Covid знадобиться три роки

2 хв читати
На розробку білоруської вакцини від Covid знадобиться три роки

На розробку білоруської вакцини від Covid знадобиться три роки, вважає директор Інституту біофізики і клітинної інженерії Національної академії наук Андрій Гончаров.

"Розробка прототипу - орієнтовно півтора року, доклінічні випробування плюс приблизно півроку. Далі клінічні дослідження. Наскільки вони затягнуться, залежить від дуже багатьох чинників. На розробку орієнтовно потрібно три роки", - повідомив Гончаров в ефірі телеканалу "Білорусь 1" у вівторок.

Клінічні дослідження включають три фази зі здоровими добровольцями, уточнив він.

"Самі вакцини як імунобіологічний лікарський засіб у нас не розроблялися, тому це нове для Білорусі завдання, однак, на мій погляд, воно є стратегічно важливим, оскільки постійно в світі все частіше спалахи ... нових інфекційних захворювань. Де гарантія, що наступна пандемія не буде через два-три роки?", - сказав учений.

Гончаров додав, що розробка білоруської вакцини зараз на стадії планування.

"Ми визначаємося з технологіями, які будемо використовувати для даної роботи, зі штамами, з цільовими білками. Тобто робота ведеться досить активно", - розповів він.

Робоча група, яку очолює Гончаров, створена місяць тому. Розробкою вакцини буде опікуватись не тільки Інститут біофізики, а й Інститут генетики і цитології, РНПЦ епідеміології та мікробіології МОЗ. Клінічні дослідження планується проводити в Гомелі і, можливо, в Мінську - на базі двох медичних університетів.

Про те, що Білорусь може налагодити виробництво власної вакцини від коронавірусу, президент країни Олександр Лукашенко заявив 14 грудня під час зустрічі з колективом 4-ї міської клінічної лікарні імені М.Є.Савченка в понеділок. На її створення, за оцінками президента, піде близько Br5 млн (близько $ 2 млн, офіційний курс білоруського рубля на 23 грудня Br2,5658 за $ 1 - ІФ).

Крім того, Білорусь стала першою зарубіжною країною, в якій пройшли клінічні дослідження російської вакцини "Супутник V". Результати досліджень визнані позитивними. Білорусь планує закупити у Росії на першому етапі 100 тис. доз вакцини проти коронавірусу.

Вакцинація білорусів за допомогою російської вакцини "Супутник V" почнеться в січні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА