18:46 30.12.2020

Рішення щодо зміни підслідності у справі про спробу підкупу керівництва антикорупційних органів буде оскаржено в апеляційному суді - САП

3 хв читати
Рішення щодо зміни підслідності у справі про спробу підкупу керівництва антикорупційних органів буде оскаржено в апеляційному суді - САП

Рішення Печерського районного суду м. Києва про передачу іншому органу досудового розслідування справи про спробу підкупу керівництва антикорупційних органів для закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів оскаржується у Вищому антикорупційному суді, повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Постанову оскаржено в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду 29 грудня 2020 року і відповідно до відомостей, розміщених на порталі судової влади, 30 грудня 2020 року справу призначено до апеляційного розгляду", - зазначено у повідомленні в соцмережі Facebook.

Як уточнили у САП, адвокат підозрюваного у справі подав дві аналогічні за змістом скарги на дії прокурора щодо нерозгляду заяви про вирішення спору щодо підслідності, обидві - до Печерського суду.

Першу скаргу постановою слідчого судді від 2 грудня 2020 року було повернуто. Розгляд другої неодноразово відкладався, і в підсумку 24 грудня 2020 року, без участі прокурора, слідча суддя прийняла рішення задовольнити скаргу та зобов'язати розглянути спір про підслідність, передавши кримінальне провадження іншому органу досудового розслідування.

"На неодноразові письмові звернення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури отримати короткий або повний текст зазначеної ухвали не вбачалось за можливе у зв’язку із відмовою суду надати судове рішення. В Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначена ухвала відсутня", - наголосили у САП.

Водночас представник суду повідомив, що матеріали справи станом на 30 грудня 2020 року вже були направлені до Київського апеляційного суду, а запитуване рішення 29 грудня 2020 року було видано представнику Офісу генерального прокурора (не прокурору САП), який за ним прибув. У САП зазначили, що прокурори Офісу генпрокурора не є прокурорами в цьому кримінальному провадженні та не можуть брати участь у процесуальних діях.

"Зважаючи на викладене вбачається зацікавленість окремих адвокатів, підозрюваних та суду реалізувати вже відпрацьовану у інших резонансних справах схему із незаконної передачі кримінальних проваджень, віднесених до виключної підслідності Національного антикорупційного бюро України, до інших правоохоронних органів", - наголосили у САП.

Зазначається також, що досудове розслідування у зазначеному провадженні було завершено ще 1 грудня 2020 року.

Як повідомлялося, серед підозрюваних у справі - перший заступник начальника ГУ ДПС у Києві (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України); один із керівників групи компаній, афілійованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України); екс-керівник одного з департаментів ДФС України, довірена особа екс-міністра екології (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України). У червні 2020 року НАБУ та САП затримали на гарячому трьох осіб одразу після надання $5 млн неправомірної вигоди для подальшої передачі керівнику САП, щоб той закрив кримінальне провадження за підозрою екс-міністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою до Національного бюро за підслідністю, в частині, що стосується екс-міністра екології. Всім затриманим Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Епізод, у якому керівництву антикорупційних органів пропонувалася неправомірна вигода, стосується можливої причетності екс-міністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ "Реал Банк" (підконтрольного у той час злочинній організації за участю посадових осіб часів президента Януковича) та легалізації цих коштів. У цій справі повідомлено про підозру низці осіб, зокрема колишньому міністру.

У НАБУ не згадують імені зазначеного екс-міністра екології та природних ресурсів. Як відомо, йдеться про колишнього міністра екології та природних ресурсів часів президента Януковича Миколи Злочевського.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли два села на Харківщині, постраждала пенсіонерка - Синєгубов

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА