18:43 31.12.2020

В Офісі генпрокурора не ухвалювали рішення про зміну підслідності у справі про рекордний хабар керівництву САП - заява

3 хв читати

В Офісі генерального прокурора заявляють, що станом на четвер, 31 грудня, рішення в питанні розслідування так званої справи про надання хабара керівництву Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), в якій підозрюють колишнього міністра екології України часів президента Віктора Януковича, не ухвалювали.

"Сьогодні в ЗМІ з'явилася новина про те, що Офіс генпрокурора намагається захистити екс-міністра екології часів Януковича. Хочемо застерегти авторів цієї фантастичної замітки - введення суспільства в оману і свідомо спланована фальсифікація фактів не робить честі офіцерам правоохоронних органів України", - йдеться в заяві Офісу генпрокурора, оприлюдненій у четвер увечері.

Дійсно, зазначають в офісі, ухвалою слідчого судді Печерського райсуду Києва Ільєвої від 24 грудня 2020 року у справі №757/50347/20-к скаргу адвоката в інтересах підозрюваного на бездіяльність генпрокурора Ірини Венедіктової у справі №52020000000000362 від 03.06.2020 про вирішення спору про підслідність було задоволено. У своїй ухвалі суддя постановила змінити підслідність у зазначеному кримінальному провадженні й доручити розслідування іншому органу досудового розслідування. Така ухвала слідчого судді Печерського райсуду Києва була оскаржена Офісом генпрокурора в апеляційному порядку.

"Станом на 31.12.2020 ні генпрокурор Венедіктова, ні будь-хто інший із числа керівництва Офісу генерального прокурора не приймав рішення про зміну підслідності в кримінальному провадженні №52020000000000362 від 03.06.2020. Будь-яка інформація, яка прямо або опосередковано підтверджує це твердження, - брехня", - наголосили в Офісі генпрокурора.

Як повідомлялося, серед підозрюваних у справі - перший заступник начальника ГУ ДПС у Києві (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України); один із керівників групи компаній, афілійованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України); екс-керівник одного з департаментів ДФС України, довірена особа екс-міністра екології (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України). У червні 2020 року НАБУ і САП затримали на місці злочину трьох осіб одразу після надання $5 млн неправомірної вигоди для подальшої передачі керівнику САП, щоб той закрив кримінальне провадження за підозрою екс-міністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою до Національного бюро за підслідністю, в частині, що стосується екс-міністра екології. Усім затриманим Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Епізод, в якому керівництву антикорупційних органів пропонували неправомірну вигоду, стосується можливої причетності екс-міністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ "Реал Банк" (підконтрольного на той час злочинній організації за участю посадових осіб часів президента Януковича) і легалізації цих коштів. У цій справі повідомлено про підозру деяким особам, зокрема і колишньому міністру.

В Офісі генпрокурора не називають імені згадуваного екс-міністра екології та природних ресурсів. Як відомо, йдеться про колишнього міністра екології та природних ресурсів часів президента Януковича Миколу Злочевського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА