07:33 13.01.2021

Денісова і шведський посол обговорили звільнення близько 110 українців, утримуваних у РФ і Криму

2 хв читати
Денісова і шведський посол обговорили звільнення близько 110 українців, утримуваних у РФ і Криму

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова і посол Королівства Швеція в Україні Тобіас Тиберг обговорили звільнення 109 утримуваних українців, які перебувають у незаконному ув'язненні на території РФ і тимчасово окупованого Криму

"Провела зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Тобіасом Тибергом щодо активізації співробітництва зі Швецією у сфері захисту прав людини, враховуючи їхнє головування в ОБСЄ у 2021 році... Повідомила, що під час зустрічі 3 грудня 2020р з так званим "уповноваженим з прав людини в ДНР" Морозовою було обговорено питання про передачу 300 засуджених і 125 кримінальних справ і проваджень стосовно 133 людей. Однак, поки що так звані "уповноважені з прав людини" ОРДЛО стверджують, що все про що зазначалося може бути реалізовано після певного прогресу у Мінському форматі. Але раніше, це були не взаємопов'язані процеси, і тепер для розв’язання поставлених задач я намагаюся розділити їх. Обговорили питання звільнення цивільних заручників і військовополонених", - написала Людмила Денісова в своєму Фейсбуці.

Вона зазначила, що зараз через відсутність нових звільнень кількість незаконно утримуваних громадян на тимчасово окупованих територіях Донбасу збільшується.

"Порівняно з серпнем 2020 року їхня кількість збільшилася на 19 осіб - з 235 до 254. Ще 258 осіб вважаються зниклими безвісти. Окремо поставили питання про звільнення 109 громадян України, які перебувають у незаконному ув'язненні на території РФ і тимчасово окупованого Криму, а також дотримання прав громадян, зокрема кримських татар, які після тимчасової окупації залишилися проживати на півострові і зазнають утисків окупаційної влади. Також домовилися, що за можливості пан Тобіас посприяє в організації зустрічі з чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде під час її перебування в Україні 18-19 січня 2021р", - додала омбудсмен.

За її словами, протягом 2018-2019 років перевели 386 засуджених з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей для подальшого відбування покарання на підконтрольній Україні території.

"60% осіб вже звільнені з місць позбавлення волі. Нині в нашому реєстрі є 450 засуджених осіб, які бажають бути переведеними на контрольовану урядом України територію, а також налічується 220 кримінальних справ, які залишилися в судах на тимчасово окупованих територіях Донбасу", - пояснила Денісова.

Джерело:

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА