14:39 15.01.2021

Україна не сприймає мови умов і ультиматумів від Боснії і Герцеговини щодо повернення викраденої ікони - МЗС

2 хв читати
Україна не сприймає мови умов і ультиматумів від Боснії і Герцеговини щодо повернення викраденої ікони - МЗС

В Україні не сприймають мови умов і ультиматумів від члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка, заявив спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Те, що ікона походить з української території, - це безперечний факт. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження у справі незаконного вивезення. Ми чекаємо, що боснійсько-герцеговинська сторона не використовуватиме ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надаватиме сприяння у рамках кримінального розслідування й експертизи та в її якнайшвидшому поверненні в Україну", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Спікер нагадав, що Україна та Боснія і Герцеговина є державами-учасницями Конвенції від 1970 року про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та переданню права власності на культурні цінності.

"Відповідно до статті 7, держави-учасниці цієї конвенції зобов'язуються забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених із музею або релігійної та світської історичної пам'ятки, а також на вимогу іншої держави-учасниці здійснювати відповідні кроки для виявлення і повернення будь-якої такої культурної цінності", - зазначив він.

Як повідомлялося, під час візиту міністра закордонних справ Росії Лаврова у Боснію і Герцеговину йому подарували 300-річну українську ікону, що раніше зберігалася в Луганську. Пізніше українська ікона повернулася у Боснію і Герцеговину для проходження експертизи.

Додік заявив, що не отримав відповіді від України про те, чи шукають вони ікону, і що не було надано жодних даних, пов'язаних із нею, передає Radio Slobodna Evropa.

"Якщо Україна доведе, що просила про ікону до того дня, коли я зустрічався з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я прийму, і ми передамо її їм", - сказав Додік.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА