08:36 12.02.2021

Демократи в Сенаті США завершили надання аргументів на користь імпічменту Трампу, черга за адвокатами екс-президента

3 хв читати
Демократи в Сенаті США завершили надання аргументів на користь імпічменту Трампу, черга за адвокатами екс-президента

Менеджери з імпічменту Палати представників Конгресу США завершили свою аргументацію проти Дональда Трампа в четвер, закликавши Сенат засудити колишнього президента за підбурювання до нападу на Капітолій 6 січня.

Демократи використовували свій останній день аргументації, щоб показати, що нападники на будівлю Конгресу діяли за вказівкою Трампа. Вони також зосередилися на заявах екс-президента про те, що його поведінка була "абсолютно доречною", і попередили про те, що подібне може повторитися.

"Відсутність каяття у президента Трампа показує, що він, безсумнівно, завдасть шкоди у майбутньому, якщо йому це буде дозволено. Я не боюся, що Дональд Трамп знову балотуватиметься через чотири роки. Я боюся, що він знову візьме участь у виборах і програє, тому може зробити це знову", - сказав член Палати представників, демократ Тед Лю.

Ведучий менеджер з імпічменту Джеймі Раскін закликав сенаторів засудити Трампа, попереджаючи про історичні наслідки його виправдання.

"Якщо ви не вважаєте це серйозним злочином і проступком сьогодні, ви встановили новий жахливий стандарт для президентських проступків у Сполучених Штатах Америки", - сказав Раскін.

Республіканці в Сенаті переважно високо оцінили презентацію менеджерів-демократів.

Проте очікується, що не більше п'яти або шести республіканців в Сенаті проголосують за засудження колишнього президента, який як і раніше володіє величезною владою над своєю партією. Це набагато менше, ніж 17 голосів республіканців, необхідних для винесення обвинувального вироку.

Більшість республіканців у Сенаті все ще вважає, що сам процес імпічменту щодо екс-президента є неконституційним.

"Я повинен похвалити менеджерів імпічменту тільки з точки зору підготовки їх презентації. Я думаю, що це було чудово. Я не з усім згоден. Але я думаю, що вони встановили досить високий стандарт", - наводить слова сенатора-республіканця Джона Корнина телеканал CNN.

"Найбільше занепокоєння у мене викликає ідея імпічменту колишнього чиновника без явного дозволу в Конституції і те, що це схоже на помсту політичним опонентам", - додав він.

У п'ятницю свої аргументи почне представляти команда захисту Трампа. Згідно із затвердженою процедурою слухань щодо імпічменту, у них також є 16 годин. Однак колишній радник Трампа Джейсон Міллер повідомив у своєму Twitter, що захист Трампа почне і завершить свій виступ у п'ятницю. Таким чином, вони не використають усі належні їм години.

Як очікується, вони зосередять захист на двох центральних аргументах: по-перше, Конгрес не має права оголошувати імпічмент президенту, який більше не перебуває на своєму посту. А по-друге, що заклики Трампа до своїх прихильників захищені Першою поправкою Конституції про свободу слова.

Крім того, зазначають ЗМІ, вони заявлять, що демократи своєю презентацією прославляли насильство і нададуть відео, в якому лідери демократів використовують заклики, схожі із закликами Трампа.

Після виступів груп обвинувачення і захисту, відбудеться засідання, на якому сенатори зможуть задати питання. У сенаторів буде на це чотири години.

Крім того, залишається можливість виклику свідків. Раніше менеджери з імпічменту Палати представників запросили Трампа дати свідчення під присягою, але його адвокати відхилили цю пропозицію. Поки невідомо чи спробують вони викликати інших свідків.

Якщо обидві сторони домовляться не викликати свідків, то є шанс, що процес щодо імпічменту Трампу закінчиться до початку наступного тижня.

Американські ЗМІ зазначають, що цей процес повинен бути швидшим на відміну від проведених раніше. Так, наприклад, у попередньому процесі щодо імпічменту Трампу кожна сторона отримала по 24 години для надання своїх доводів.

Процес у Сенаті почався майже через п'ять тижнів після штурму Капітолію 6 січня.

Тоді прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, в результаті заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. Конгресмени в Капітолії саме тоді займалися затвердженням результатів голосування колегії вибірників, згідно з якими переможцем президентських виборів став Джо Байден. Засідання Конгресу було перервано, частину конгресменів евакуйовано. Коли в Капітолії вдалося відновити порядок, Палата представників і Сенат США затвердили перемогу Байдена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА