12:28 17.02.2021

Зеленський пропонує створити Етичну раду та Службу дисциплінарних інспекторів ВРП

2 хв читати
Зеленський пропонує створити Етичну раду та Службу дисциплінарних інспекторів ВРП

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект №5068 "Про внесення змін до деяких законів України про порядок обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і діяльність дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя", яка передбачає створення Етичної ради з профоцінювання і доброчесності членів ВРП, а також Служби дисциплінарних інспекторів.

Текст законопроекту оприлюднено в середу на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці до документа, зокрема, зазначено, що метою законопроекту є удосконалення порядку обрання членів ВРП, забезпечення відповідності кандидатів на посаду члена ради критеріям професійної етики та доброчесності, підвищення довіри суспільства до судової влади.

Положення законопроекту передбачають внесення змін до законів України "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя" і створення Етичної ради, члени якої встановлюватимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

Згідно з положеннями проекту закону, до Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три людини, яких оберуть міжнародні організації.

До повноважень членів Етичної ради належатимуть встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

Прикінцеві та перехідні положення законопроекту передбачають процедуру оцінювання усіх членів ВРП, окрім глави Верховного Суду - впродовж трьох місяців після затвердження складу Етичної ради.

Проект закону передбачає також визначення порядку діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус і обсяг повноважень.

Окремим законопроектом №5069 "Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя", текст якого також з'явився на сайті Верховної Ради в середу, Зеленський пропонує передбачити адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Ці законопроекти входять до переліку проектів законів Зеленського, пов'язаних із реформуванням судової системи України. До нього також входить законопроект, яким планується скоротити повноваження Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК).

Усі три документи було зареєстровано у ВР 15 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На південному напрямку ППО знищила три керовані авіаракети Х-59 та п'ять дронів

Окупанти продовжують активні штурмові дії на покровському та придніпровському напрямках

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА