19:14 28.02.2021

У правлячій партії Вірменії угледіли в відмові президента звільнити главу Головного штабу підставу для імпічменту

2 хв читати
У правлячій партії Вірменії угледіли в відмові президента звільнити главу Головного штабу підставу для імпічменту

У правлячій партії Вірменії вважають, що є всі підстави для початку процесу імпічменту президента республіки Армена Саркісяна, який відмовився звільняти за пропозицією прем'єр-міністра Нікола Пашиняна начальника Головного штабу ЗС Оніка Гаспаряна.

"Відповідно до статті 139 Конституції Вірменії (укази і розпорядження президента республіки - ІФ), президент має право повертати проект указу з запереченнями органу, який виступив з пропозицією. На перший погляд, президент Армен Саркісян учора скористався своїми повноваженнями, повертаючи проект указу про звільнення начальника головного штабу прем'єр-міністру. Але це зовсім не так. Президент не може свавільно, коли забажає, повертати проекти", - написав на своїй сторінці в Facebook депутат правлячої фракції "Мій крок", член комісії з державних і правових питань Ваган Овакимян.

За його словами, саме в цій ситуації прем'єр відповідно до статті 155 Конституції (збройні сили) запропонував звільнити з посади начальника Головного штабу і "в цьому процесі немає антиконституційних елементів".

"Ми маємо справу з випадком свавільного виконання президентом своїх повноважень, що не дозволено. Таким чином, президент може завдати шкоди безпеці країни, ввести країну в нестабільність. Останнім часом дії Армена Саркісяна, здається, спрямовані на це. Таким чином, можна зафіксувати, що є всі підстави для початку процесу імпічменту президента Вірменії на підставі порушення ним статті 141 Конституції Вірменії (президент республіки може бути усунутий з посади за державну зраду, інший тяжкий злочин або грубе порушення Конституції)", - зазначив Овакимян.

Обстановка в Вірменії різко загострилася 25 лютого після того, як головний штаб збройних сил країни випустив заяву з вимогою відставки Пашиняна і уряду.

Ця заява прозвучала після того, як 24 лютого президент Вірменії Саркісян підписав указ про звільнення Тирана Хачатряна з посади першого заступника начальника Головного штабу ЗС Вірменії. Як повідомила прес-служба президента, указ про звільнення підписаний за пропозицією Пашиняна. Раніше Хачатрян поставив під сумнів заяви Пашиняна про те, що під час бойових дій у Нагірному Карабаху "ракети "Іскандер" не вибухнули або вибухнули лише на 10%".

Пашинян 25 лютого у відповідь на вимогу його відставки з боку Збройних сил Вірменії заявив про спробу військового перевороту в країні і подав президенту клопотання про звільнення Гаспаряна.

26 і 27 лютого відбулися зустрічі президента з начальником ГШ ЗС, представниками опозиції, парламентських і позапарламентських сил, за підсумками яких він прийняв рішення не підписувати указ про звільнення начальника ГШ ЗС і повернув документ до уряду із запереченнями.

У Єревані опозиція проводить мітинги з вимогою відставки Пашиняна. Черговий мітинг відбудеться 1 березня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА