10:58 11.03.2021

Міносвіти працює над упровадженням курсів із медіаграмотності в базові освітні програми

2 хв читати
Міносвіти працює над упровадженням курсів із медіаграмотності в базові освітні програми

Міністерство освіти і науки України працює над тим, щоб курси з медіаграмотності входили в базові освітні програми.

У міністерстві зазначають, що в 2011 році в Україні було розпочато регіональні експерименти з упровадження медіаосвіти, і згодом інформаційно-цифрова компетентність увійшла до десятки ключових компетентностей у рамках освітньої реформи.

"Наразі медіаграмотність є складовою курсів "Громадянська освіта" для учнів 10-х класів, "Культура добросусідства" - для учнів 1-4-х класів. На виконання державного стандарту базової загальної середньої освіти розроблено типову освітню програму для учнів 5-9-х класів, в якій передбачено впровадження з 2022/2023 навчального року курсу "Культура добросусідства", що містить основи медіаграмотності", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

У відомстві повідомляють, що в закладах загальної середньої освіти наразі медіаосвіту та медіаграмотність викладають і у формі окремих курсів ("Основи медіаграмотності", "Сходинки до медіаграмоти", "Медіакультура", "Медіаосвіта"), і інтегровано.

Також у міністерстві зазначають, що з 2011 року Міносвіти в партнерстві з Академією української преси впроваджує медіаосвіту через формування та підтримку групи лідерів-медіапедагогів для початкової, середньої та вищої освіти, підготовку навчальних видань для різних аудиторій, залучення світового досвіду з впровадження медіаосвіти та медіаграмотності.

Крім того, останніми роками підготовлено й видано: посібники "Основи медіаграмотності: навчально-методичний посібник для вчителя 8 (9) клас. Плани-конспекти уроків", "Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін", "Медіаграмотність та критичне мислення на уроках суспільних дисциплін", навчальні модулі "Як створити сучасну шкільну газету?", онлайн-видання "Гід для вчителя зі створення учнівських газет "Преса попереду", "Вступ до новинної грамотності".

Також Міносвіти і науки України в партнерстві з Радою міжнародних досліджень та обмінів, Академією української преси, за підтримки посольств Великої Британії та США реалізує проект "Вивчай та розрізняй інфо-медійна грамотність". Наразі проект виконується в усіх обласних центрах, а також у Маріуполі, Краматорську і Сєвєродонецьку. До реалізації проекту залучені 655 шкіл, 25 інститутів післядипломної педагогічної освіти та 21 виш.

Крім того, з 2012 року в Україні діє портал "Медіаосвіта та медіаграмотність", де найбільшою популярністю серед викладачів медіаграмотності користуються моделі уроків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА