17:12 23.04.2021

Третина українців не підтримує впровадження обов'язкового використання державної мови у сфері обслуговування

2 хв читати
Третина українців не підтримує впровадження обов'язкового використання державної мови у сфері обслуговування

Упровадження обов'язкового використання державної мови у сфері обслуговування не підтримують 36% українців, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології.

Респондентам, зокрема, було поставлено запитання, чи підтримують вони запровадження обов'язкового використання державної української мови у сфері обслуговування. Так, 26% відповіли, що загалом підтримують, 28% - скоріше підтримують, 21% - скоріше не підтримують, 15% - взагалі не підтримують, а 10% не змогли відповісти.

Водночас на заході країни підтримують таку норму 81% громадян (не підтримують - 13%), а на сході - лише 33% (не підтримують - 56%).

Що стосується відповідей на це запитання в розрізі прихильників різних політичних сил, то 88% прихильників партії "Європейська солідарність" підтримують таку норму (8% не підтримують), також таку норму підтримують 66% прихильників партії "Батьківщина" (23% не підтримують), 22% прихильників партії "Опозиційна платформа - За життя" (73% не підтримують) і 62% прихильників партії "Слуга народу" (34% не підтримують).

Респондентів також запитали, наскільки гострим в Україні є питання використання різних мов, якщо порівнювати його з іншими проблемами. Так, 5% відповіли, що це одна з найбільш гострих проблем України, 27% - мовне питання не є гострим, окрім деяких окремих випадків, 28% - мовне питання досить серозне, але є більш актуальні проблеми, 32% - проблема використання різних мов є надуманою, а 8% не змогли відповісти на запитання.

Опитування було проведено 16-27 лютого 2021 року серед 2 003 респондентів з усіх регіонів України, за винятком окупованих територій. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип населеного пункту та область проживання. Максимальна випадкова похибка не перевищує 2,2%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА