07:44 26.04.2021

У Білорусі заявили про зв'язок радника Байдена Карпентера зі справою про підготовку перевороту в Мінську

2 хв читати
У Білорусі заявили про зв'язок радника Байдена Карпентера зі справою про підготовку перевороту в Мінську

Білоруський державний телеканал ОНТ наголошує на зв'язку Майкла Карпентера, радника президента США Джо Байдена, зі справою про підготовку замаху на президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Це все дійсно серйозно, і без Сполучених Штатів не обійшлося. Державний департамент відреагував, щоправда, стримано: "Будь-яке припущення про те, що уряд США стояв за цим або був залучений до спроби вбивства Лукашенка, є абсолютно помилковим". Тоді підкажемо, де Вашингтону шукати правду - в самому Вашингтоні, у радника Байдена Майкла Карпентера, він розповість, за бажання", - прозвучало в сюжеті ОНТ у неділю.

Тут же показали свідчення трьох затриманих у справі про держпереворот.

Раніше ФСБ повідомила, що допомогла запобігти державному перевороту в Білорусі на 9 травня. "Федеральною службою безпеки Російської Федерації спільно з Комітетом державної безпеки Республіки Білорусь у результаті проведеної спецоперації припинено протиправну діяльність Зенковича Юрія Леонідовича, що має подвійне громадянство США і Республіки Білорусь і громадянина РБ Федути Олександра Йосиповича, які планували здійснення військового перевороту в Білорусі за відпрацьованим сценарієм "кольорових революцій" із залученням місцевих і українських націоналістів, а також фізичне усунення президента О. Лукашенка", - повідомили журналістам у Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ.

За даними спецслужб, Зенкович і Федута консультувалися з представниками США і Польщі.

Кінцевою метою змови, додали там, була зміна конституційного ладу зі скасуванням посади президента і покладанням керівництва країною на "Комітет національного примирення". "До того ж Зенкович планував стати "куратором" парламенту країни і правової системи, а Федута хотів займатися політичною реформою і ідеологічною роботою", - зазначили в ФСБ.

Змовники були затримані російськими органами безпеки і передані білоруським партнерам.

У справі про держпереворот був затриманий також глава партії БНФ Григорій Костусєв.

Пізніше в КДБ Білорусі заявили, що Зенкович був пов'язаний зі спецслужбами США. "На території Республіки Білорусь він здійснював пошук, робив спроби вербування і підкупу військовослужбовців ЗС Білорусі і правоохоронних органів, готових за грошову винагороду брати участь у насильницькому поваленні чинної влади", - заявив начальник відділу слідчого управління Комітету державної безпеки Костянтин Бичек в ефірі телеканалу ОНТ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Будинок для ВПО відкрито в одному із сіл Великогаївської громади Тернопільщини

Росіяни обстріляли Запорізьку область, є загиблий - ОВА

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

Понад 400 тис. українців оновили свої дані в застосунку "Резерв+" - Міноборони

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

У Кропивницькому районі пролунали вибухи, постраждалих і руйнувань немає - ОВА

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА