14:30 27.04.2021

Упровадження в ЄС Цифрового сертифіката для поїздок в умовах пандемії коронавірусу не вплине на функціонування безвізового режиму

3 хв читати
Упровадження в ЄС Цифрового сертифіката для поїздок в умовах пандемії коронавірусу не вплине на функціонування безвізового режиму

У Європейській Комісії пояснюють, що впровадження в країнах Європейського Союзу так званого Цифрового зеленого сертифіката (ЦЗС) для вільного пересування в країнах ЄС в умовах пандемії COVID-19 не вплине на функціонування безвізового режиму, зокрема з Україною, Молдовою та Грузією.

Крім того, в разі впровадження цими країнами сертифікатів відповідно до стандартів ЦЗС, Комісія зможе "ухвалити рішення про їх адекватність", так само як і країни-члени можуть самостійно визначати, які вакцини можуть бути допустимими для ЦЗС.

Так у вівторок на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" роз'яснили в Єврокомісії розвиток подій навколо ЦЗС і безвізового режиму для України, Молдови та Грузії.

"Ми уважно стежимо за розвитком вакцинації за межами ЄС і прагнемо відновити поїздки, щойно епідеміологічна ситуація дасть змогу це зробити, і це буде безпечно. Важливі поїздки з країни, яка не є членом Євросоюзу до ЄС дозволені у разі дотримання умов тестування і карантину відповідно до рекомендацій Ради, тоді як несуттєві поїздки наразі обмежені з більшості країн за межами ЄС. Відновлення поїздок залежатиме від епідеміологічної ситуації і в ЄС, і за його межами. Країни, які нині користуються безвізовим режимом в'їзду до ЄС, продовжать це робити", - йдеться в поясненні.

У ЄК уточнили, що наразі готується пропозиція про внесення поправок у рекомендацію щодо обмеження поїздок за кордон, щоб "врахувати останні події". У процесі підготовки цієї пропозиції з державами-членами відбувається обговорення.

Крім того, в Єврокомісії нагадали про вже відому позицію, відповідно до якої, згідно з пропозицією Комісії про ЦЗС, громадянин країни, що не входить до ЄС, який може поїхати до ЄС, має можливість отримати ЦЗС.

"Громадянин країни, яка не є членом ЄС, може запросити ЦЗС у держави-члена, до якої він або вона направляється, надавши всю необхідну інформацію, включаючи надійний доказ вакцинації. Потім держава-член має оцінити, чи були надані надійні докази, і вирішити, чи видавати ЦЗС", - зазначили в ЄК.

У ЄК також повідомили, що в середньостроковій перспективі, коли Комісія переконається, що третя країна видає сертифікати відповідно до міжнародних стандартів і систем, які сумісні з системою ЄС, Комісія зможе ухвалити "рішення про адекватність".

"Тоді такі сертифікати третіх країн прийматимуть на тих самих умовах, що і ЦЗС. В обох випадках правила прийняття доказів вакцинації будуть такими самими, як і для громадян ЄС: мають бути використані вакцини, які отримали дозвіл на продаж у масштабах ЄС, але держави-члени можуть ухвалити рішення використовувати й інші вакцини додатково", - роз'яснили в Єврокомісії.

Раніше п'ятий президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Twitter написав, посилаючись на президента ЄК Урсулу фон дер Ляєн, що ЄС прийматиме тільки тих, хто був вакцинований препаратами, які пройшли сертифікацію Європейський медичним агентством.

"Українська влада де-факто призупинила безвіз. Минулого тижня ми прочитали урядовий план вакцинації і не знайшли там видів вакцин, які були представлені паном Зеленським із такою помпою", - написав Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

За добу на Харківщині внаслідок обстрілів загинули 12 мирних жителів - Синєгубов

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, вісім поранених

Ворог атакував Полтавську та Дніпропетровську область БПЛА

На Львівщину залетіли три ворожі БПЛА, усі ліквідовані - Козицький

ППО в ніч на понеділок знищила 29 ворожих "шахедів" у межах чотирьох областей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА