15:17 26.05.2021

Литва закрила свій повітряний простір для білоруських авіаперевізників

2 хв читати
Литва закрила свій повітряний простір для білоруських авіаперевізників

Уряд Литви в середу заборонив заходити в повітряний простір республіки білоруським авіаперевізникам.

Заборона набуває чинності з 3:00 27 травня. Вона діє передусім для державної авіакомпанії "Білавіа", яка в понеділок уже повідомила про припинення польотів до Литви.

"Європейська рада прийняла цілком чіткі висновки, в яких сказала, що білоруським авіатранспортним компаніям має бути заборонено користуватися повітряним простором Євросоюзу", - сказав на засіданні міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс.

Як повідомлялося, Європейське агентство з безпеки польотів (EASA) рекомендувало авіакомпаніям Євросоюзу, а також авіалініям, що не належать до країн ЄС, будувати маршрути в обхід повітряного простору Білорусі. Про це повідомили в середу західні ЗМІ з посиланням на EASA.

В EASA зазначили, що йдеться про рейси компаній не з країн ЄС, що мають точкою вильоту або прильоту територію Євросоюзу. В агентстві наголосили, що причиною таких рекомендацій стали міркування безпеки, оскільки ситуація навколо літака Ryanair ставить під питання здатність влади Білорусі забезпечити надійність повітряного сполучення у своєму повітряному просторі.

Близько десяти європейських авіакомпаній повідомили про відмову від польотів через територію республіки.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна не боїться анонсованої Євросоюзом авіаційної блокади і відзначив готовність до жорсткої відповіді в разі запровадження нових економічних санкцій з боку Заходу.

Раніше повідомлялося, що 23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Творця інформаційного порталу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, Романа Протасевича, що летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську затримали, також затримали його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА