14:59 03.06.2021

Деолігархізація має ґрунтуватися насамперед на дотриманні антимонопольного або антитрастового законодавств - нардеп Соболєв

2 хв читати
Деолігархізація має ґрунтуватися насамперед на дотриманні антимонопольного або антитрастового законодавств - нардеп Соболєв

Боротьба держави з особами, визнаними олігархами, має ґрунтуватися на дотриманні антимонопольного або антитрастового законодавства, а також на врегулюванні питань, пов'язаних із надприбутками, вважає заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Я бачу суть боротьби з олігархами у двох моментах. По-перше, це те, що в Сполучених Штатах називалося антитрастовим законодавством, коли фактично примусово розбивалися монополії, створені штучним шляхом, а замість цього створювалися реальні умови для конкуренції. На жаль, я не знайшов у запропонованому законопроекті жодної новели, що дає додаткові можливості для Антимонопольного комітету цим користуватися. З іншого боку, якщо ми проаналізуємо навіть чинне антимонопольне законодавство, то воно дає таку можливість. Чому Антимонопольний комітет це не реалізує - це вже інше запитання", - сказав Соболєв у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

По-друге, як наголосив парламентарій, боротьба з олігархами має бути спрямована на врегулювання питань, пов'язаних із надприбутками.

"Вони наразі утворюються насамперед в офшорних і напівофшорних юрисдикціях. І законопроект президента жодних змін щодо цього не вносить. Тому виникає запитання, це боротьба з олігархами чи з політичними опонентами під виглядом боротьби з олігархами", - пояснив Соболєв.

При цьому він вважає, що запропоноване в президентському законопроекті визначення поняття "олігарх", можливо, і охоплює деякі ключові ознаки, але водночас необхідно вдосконалити законопроект до другого читання або ж розробити альтернативний.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" у середу, він був зареєстрований під №5599. Його текст був оприлюднений на сайті парламенту в четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА