17:36 10.06.2021

Представники президента і Ради у КС підтвердили інформацію про те, що шість суддів заблокували роботу суду

2 хв читати
Представники президента і Ради у КС підтвердили інформацію про те, що шість суддів заблокували роботу суду

Представник президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський (фракція "Слуга народу") підтвердив інформацію про те, що в четвер шість суддів заблокували роботу КС, вимагаючи забезпечити присутність на засіданнях колишнього голови суду Олександра Тупицького.

"Дійсно, шість суддів Конституційного Суду України після того, як 3 червня під час розгляду закону про обіг земель сільськогосподарського призначення там була низка клопотань від представників "ОПЗЖ" і "Батьківщини" про необхідність залучення до розгляду справи Тупицького і Касмініна, у вівторок, 8 червня, і сьогодні, 10 червня, відмовилися затверджувати порядок денний із вимогою забезпечити участь цих двох осіб у засіданнях КС. Ця вимога сама по собі є абсолютно абсурдною, оскільки має місце оскарження в Конституційному Суді указів президента на предмет їхньої конституційності, тобто фактично заперечується можливість у подальшому розгляду питання про конституційність", - сказав Веніславський у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За його словами, фактично зараз "цими маніпуляціями створюється нова правова проблема, яка невідомо як може бути вирішена в майбутньому".

Водночас єдиним правовим варіантом вирішення цієї ситуації з боку КС він вбачає розгляд питання про конституційність указу президента, яким скасовано укази колишнього глави держави Віктора Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями.

"Це єдиний легітимний спосіб, який є у розпорядженні Конституційного Суду України, тим більше, що відповідне конституційне подання є в КС, але чомусь до сьогодні ще не ухвалено рішення про відкриття конституційного провадження", - уточнив Веніславський.

Інформацію про блокування роботи КС також підтвердила постійний представник Верховної Ради в КС Ольга Совгиря.

"Робота суду була заблокована шістьома суддями. Основним і єдиним мотивом блокування стала вимога забезпечити участь у судових засіданнях О. Тупицького, який указом президента України №124/2021 від 27 березня 2021 року був звільнений з посади судді Конституційного Суду України", - написала Совгиря в Telegram-каналі в четвер.

Як повідомлялося, раніше стало відомо, що шість суддів Конституційного Суду України в четвер в ультимативній формі заблокували діяльність КС з розгляду важливих, суспільно значимих справ (про медичні гарантії, про пенсійне забезпечення державних службовців, про функціонування української мови як державної). Причиною цього стала вимога забезпечити участь у судових засіданнях колишнього голови КС Олександра Тупицького.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" з джерел у КС, цими суддями є Віктор Городовенко, Ірина Завгородня, Віктор Кривенко, Олександр Литвинов, Сергій Сас і Петро Філюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА