18:24 18.06.2021

РНБО України запровадила санкції стосовно юридичних і фізичних осіб, причетних до розробки вірусу NotPetya

2 хв читати
РНБО України запровадила санкції стосовно юридичних і фізичних осіб, причетних до розробки вірусу NotPetya

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій стосовно чотирьох юридичних і шести фізичних осіб, пов'язаних зі спецслужбами Російської Федерації, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Це юридичні і фізичні особи, безпосередньо причетні до розробки компонентів вірусу NotPetya. Вони здійснювали його адміністрування, модерацію, організовували кібератаки на об'єкти критичної інфраструктури нашої країни", - розповів Данілов на брифінгу за підсумками засідання РНБО в п'ятницю.

"Також було встановлено, що ці кіберзлочинці внесені до санкційних списків США і обвинувачуються правоохоронними органами США в рамках кримінального процесу за здійснення кібератак стосовно США", - додав він.

Як повідомлялося, вірус NotPetya (спочатку ідентифікований як Petya.A), одна з версій шкідливої програми Petya, масово атакував комп'ютери 27 липня 2017 року. Вірус блокував роботу комп'ютера, а за відновлення роботи вимагав заплатити близько $300 у біткойнах. Спочатку він поширився в Україні, де атаки зазнали фінансові підприємства, державні органи, енергетичні й транспортні компанії, інші організації.

Пізніше про атаку повідомили російські компанії, зокрема "Роснафта" та "Башнафта", а також металургійна компанія Evraz. Вірус атакував й інші країни. До десятки країн, яких найбільше торкнувся вірус, увійшли також Італія, Ізраїль, Сербія, Угорщина, Румунія, Польща, Аргентина, Чехія та Німеччина. Росія опинилася на 14-му місці.

Загалом вірус охопив 64 країни і завдав збитків на мільярди доларів.

У жовтні 2020 року судова влада США висунула шістьом громадянам РФ обвинувачення в комп'ютерних атаках, спрямованих проти низки країн, зокрема в поширенні вірусу NotPetya. За інформацією Міністерства юстиції США, усі шість фігурантів справи - Юрій Сергійович Андрієнко, Сергій Володимирович Детістов, Павло Володимирович Фролов, Анатолій Сергійович Ковальов, Артем Валерійович Очиченко та Петро Миколайович Пліскін - є співробітниками російської розвідки, що несуть службу в підрозділі 74455 ГРУ. На думку американських слідчих, цей самий підрозділ стоїть за спробами РФ вплинути на результати виборів 2016 року в США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харківській області з-під обстрілів евакуйовано понад 7,5 тис. мирних жителів, зокрема 568 дітей - Синєгубов

Ближайшие дни в Украине будут прохладными, ночью заморозки на поверхности грунта, местами пройдут кратковременные дожди

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними, вночі заморозки на поверхні ґрунту, місцями пройдуть короткочасні дощі

Наступом на Харківщині РФ намагається відволікти українські сили від інших ділянок лінії фронту - британська розвідка

Україна екстрадувала до Чехії шістьох іноземців - організаторів шахрайського кол-центру

Буданов: Ворог утримує невелике угруповання сил у прикордонні в напрямку Сумської області

ТЧХУ евакуйовує населення з громад Харківської області, що перебувають під обстрілами армії РФ

Буданов про ситуацію на кордоні в Харківській області: Намітилася стрімка тенденція до стабілізації ситуації

Окупанти провели 31 атаку позицій ЗСУ на дев'яти напрямках від початку доби, ситуація у Вовчанську контрольована - Генштаб ЗСУ

Зеленський: Ми пам'ятаємо і шануємо сміливість та людяність українців - Праведників народів світу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА