19:28 06.07.2021

"Донбасенерго" отримало "дефолтний" статус через маніпуляції на ринку е/е, закликає стабілізувати ситуацію

3 хв читати
"Донбасенерго" отримало "дефолтний" статус через маніпуляції на ринку е/е, закликає стабілізувати ситуацію

ПАТ "Донбасенерго" через маніпуляції на ринку електроенергії, які спричинили обвал цін, генерує лише збитки, що призвело до присвоєння йому статусу "дефолтний" з боку НЕК "Укренерго" через неможливість оплачувати послуги оператора.

"Якщо негайно не стабілізувати ситуацію, накопичення вугільної продукції на складах для підготовки до проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр. енергогенеруючими компаніями України виключається. Бездіяльність регулятора може призвести до того, що генеруючі компанії невдовзі не зможуть виконувати власні фінансові зобов'язання перед контрагентами й персоналом, що призведе до подальшого банкрутства підприємств енергетичної галузі та соціального вибуху – звільнення десятків тисяч людей", - зазначено в прес-релізі компанії.

У "Донбасенерго" констатували, що систематичні маніпуляції на ринку, а також недосконалість регуляторних норм призвели до того, що ціна на ринку "на добу вперед" (РДВ) у травні становила 930 грн/МВт-год, у червні - 1362 грн/МВт-год, а за шість днів липня ціна "обвалилася" вже до 770 грн/МВт-год.

"Отже, за кілька днів поточного місяця ціна на РДВ сягнула найнижчої позначки - без будь-яких для цього обґрунтованих причин", - наголошується в повідомленні.

Водночас, за даними генкомпанії, собівартість електроенергії за такого рівня ціни не покривається жодною генерацією, тим паче тепловою, яка щодня постачає в систему від 2,7 до 5,6 ГВт електроенергії.

"Усі виробники наразі зазнають катастрофічних збитків, особливо в умовах зростання ціни на паливо: вугілля на європейському хабі (API2) пропонується по $120/т, а ціна на газ в Україні перевищує 15 тис. грн/куб. м. Для порівняння: ціна на електроенергію на європейських сусідніх ринках (Угорщина, Словаччина, Румунія) сягнула позначки в 100 євро/МВт-год", - констатують у "Донбасенерго".

У компанії звернули увагу, що навіть "реанімаційні" дії регулятора НКРЕКП сприяли підвищенню ціни тільки до позначки 861 грн/МВт-год, тоді як собівартість теплової генерації становить близько 1600 грн/МВт-год, а такі збитки призведуть до незворотних наслідків для всієї енергосистеми України.

"Донбасенерго" закликає регулятора та всі державні органи влади негайно втрутитися й виправити ситуацію, що склалася на ринку електроенергії, припинити маніпуляції та розробити заходи щодо недопущення подібних масштабних катастроф на ринку в майбутньому", - резюмували в компанії.

Як повідомлялося, через обвал цін на електроенергію на українському ринку НКРЕКП на нічному засіданні в неділю, 4 липня, встановила мінімальний прайс-кеп на ринку "на добу вперед" на рівні 734,9 грн/МВт-год до 8 липня включно й обмеження на продаж е/е за двосторонніми договорами в рамках однієї вертикальної інтегрованої компанії (ВІК) у 50% місячного обсягу продажу.

Крім того, регулятор зобов'язав операторів систем розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП) купувати всю е/е на свої технологічні витрати на РДВ, а також розпочав процес розслідування ситуації на ринку.

У свою чергу Антимонопольний комітет України (АМКУ) за власною ініціативою розпочав вивчення процесів учасників ринку електроенергії на порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Необхідність такого дослідження в АМКУ пояснили істотними коливаннями обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії в останні кілька днів, зокрема на ринку "на добу вперед", причиною яких є зменшення закупівлі ресурсу на РДВ окремими учасниками на тлі зростання обсягів закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД). Це, у свою чергу, призвело до різкого - на третину - зниження ціни в перші дні липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог намагався прорвати українську лінію оборони в Харківській області під прикриттям бронетехніки - Міноборони

У сховищі музею Івана Гончара встановлено сучасну систему контролю клімату для збереження цінних експонатів - Кличко

РФ не змогла використати паради 9 травня для демонстрації військової могутності через значні втрати в Україні - британська розвідка

Ухвалено рішення про створення рекрутингового центру з укомплектування військових частин і підрозділів Сухопутних військ

У суботу в Україні місцями короткочасні дощі, температура вдень 14-19° тепла, на півдні та південному сході до 22°

СБУ затримала блогерів, які знімали провокаційні стрими про ЗСУ

Уночі 12 травня в деяких областях України заморозки на поверхні ґрунту

Виплати 70 тис. грн для військовослужбовців розпочнуть після надходження до Міноборони документів про їх перебування 30 днів на передовій - Шмигаль

Унаслідок ворожого обстрілу в Сумській області загинула жінка, поранено її онуку

У поминальні дні біля кладовищ чергуватиме поліція, можливі вибіркові перевірки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА