11:39 02.08.2011

Президент підписав закон про уніфікацію діяльності ДКЦПФР, Держфінпослуг, НКРЗ, НКРЕ і НКДРКП

3 хв читати

Національні комісії, які здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів, фінансових послуг, зв'язку, енергетики і комунальних послуг є державними колегіальними органами у складі голови комісії, шести членів і центрального апарату.

Така уніфікована норма закріплена згідно із підписаним президентом у вівторок законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про національні комісії, які здійснюють державне регулювання природних монополій, у сфері зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг", ухваленим парламентом 6 липня.

Згідно з документом, Нацкомісії підпорядковані президенту України та підзвітні Верховній Раді.

Згідно з документом, Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) перейменована на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) - в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) - у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) - у Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України - у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКДРКП).

Наразі керівництво НКРЗ складається з голови комісії та семи заступників, Держфінпослуг - голови комісії, п'яти заступників і чотирьох членів, ДКЦПФР - голови комісії та шести заступників, НКРЕ - голови комісії і п'яти заступників.

При цьому повністю сформовано лише НКРЗ, в якій тепер одна посада члена комісії зайва. Водночас в інших комісіях після низки звільнень і переведень, навпаки, низка посад є вакантними: у Держфінпослуг - голови комісії та трьох членів, у ДКЦПФР - двох членів, НКРЕ - трьох членів. До сформованої на початку липня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, призначено поки що тільки голову комісії та трьох членів.

Згідно із законом закріплено, що граничну чисельність працівників комісій затверджує президент України. Штатний розклад комісії затверджує голова комісії за погодженням з Міністерством фінансів України. Структуру комісії затверджує голова відповідної комісії у межах видатків, передбачених у державному бюджеті.

Встановлено також, що засідання національних комісій, які є основною формою її роботи, відбуватимуться за рішенням голови комісії і є правомочними, якщо на них присутня не менше ніж половина загального кількісного складу відповідної національної комісії. Рішення національних комісій ухвалюються більшістю голосів їхнього загального кількісного складу. Під час ухвалення рішень голова і кожен інший член національної комісії матимуть один голос.

Згідно із законом визначаються уніфіковані вимоги до членів національних комісій, підстави та обставини, за яких члени національних комісії можуть бути звільнені з посади.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА