08:12 21.07.2021

За телефоном Макрона і низки французьких міністрів могли стежити за допомогою ПЗ Pegasus

2 хв читати
За телефоном Макрона і низки французьких міністрів могли стежити за допомогою ПЗ Pegasus

Мобільний телефон президента Франції Еммануеля Макрона міг піддаватися стеженню за допомогою програмного забезпечення Pegasus, повідомляє у вівторок газета "Монд".

Згідно з інформацією видання, об'єктами спостереження хакери, які діяли, імовірно, за дорученням влади Марокко, у 2019 році, крім телефону глави французької держави, вибрали телефони на той час прем'єр-міністра країни Едуара Філіпа, а також ще 14 міністрів.

У Єлисейському палаці заявили "Монд", що якщо ця інформація підтвердиться, то ситуація буде "очевидно дуже серйозною".

Видання зазначає, що Макрон любить користуватися своїми мобільними телефонами, які він використовує, зокрема для роботи.

"Один із номерів президента, який він, згідно нашої інформації, використовує регулярно з 2017 року і дотепер, фігурує в списку номерів, обраних спецслужбами Марокко - користувачем шпигунського ПЗ Pegasus - для можливого стеження", - йдеться в повідомленні "Монд".

Раніше у вівторок повідомлялося, що французька прокуратура відкрила розслідування за фактом стеження за людьми з використанням шпигунського програмного забезпечення на смартфонах. Зокрема, планується провести розслідування з 10 пунктів обвинувачення на адресу марокканських спецслужб, які могли використовувати ці шкідливі програми для того, щоб стежити за французькими журналістами.

Раніше стало відомо, що смартфони приблизно 50 тис. людей, серед яких активісти, журналісти, представники бізнесу та політики різних країн світу, могли постраждати від шпигунського програмного забезпечення виробництва ізраїльської компанії NSO Group. Під час журналістського розслідування, проведеного британською The Guardian, французькою Le Monde і американською The Washington Post, з'ясувалося, що програмне забезпечення Pegasus, за допомогою якого з телефонів можна знімати різну інформацію, компанія NSO Group поставляла розвідувальним агентствам, правоохоронним службам і військовим з 2016 року . За даними авторів матеріалу, це програмне забезпечення могло бути використане для перехоплення даних з телефонів людей зокрема в Азербайджані, Бахрейні, Угорщини, Індії, Казахстані, Марокко, Мексиці, ОАЕ, Руанді і СаудівськійАравії.

NSO Group спростувала дані цього розслідування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА