20:10 06.08.2021

ЄБА просить нардепів не підтримувати законопроекту, що дозволяє продаж алкоголю і тютюну лише в спецмагазинах

3 хв читати
ЄБА просить нардепів не підтримувати законопроекту, що дозволяє продаж алкоголю і тютюну лише в спецмагазинах

Спроби влади обмежити перелік місць для продажу алкоголю і тютюнових виробів, що міститься в законопроекті №5805, зареєстрованому 19 липня народним депутатом Георгієм Мазурашу (фракція "Слуга народу"), призведуть до подорожчання цієї продукції, створять додаткове фінансове обтяження для бізнесу, тому його слід відхилити, повідомила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) на сайті в п'ятницю.

Згідно з проектом закону, пропонується обмежити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння лише спеціалізованими стаціонарними торгівельними точками (магазинами), де не продають інші товари, крім перерахованих вище.

Асоціація зазначила, що ця законодавча ініціатива потребуватиме від бізнесу капітальних інвестицій для обладнання окремих торговельних точок, що призведе до подорожчання легальної продукції та зростання цінового розриву між контрафактними і легальними товарами.

У зв'язку з цим ЄБА звернулася до парламентаріїв із проханням не підтримувати таких змін і відхилити законопроект №5805 під час розгляду.

"Кількість офіційних точок продажу може суттєво скоротитися, а подекуди зовсім зникнути, що спонукатиме до споживання контрафакту. Питання викликають і терміни втілення пропонованих змін. Передбачено, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Оскільки створити місце торгівлі за один день фізично неможливо, це на тривалий час зупинить продаж алкогольних і тютюнових виробів в Україні", - йдеться в повідомленні асоціації.

ЄБА також зазначає, що пропоновані зміни можуть обмежити конкуренцію між суб'єктами господарювання на ринку України. За її даними, в більшості країн ЄС подібного досвіду обмеження торгівлі алкоголем та тютюновими виробами немає. Крім того, не передбачаються окремі норми щодо регулювання продажу алкогольних і тютюнових виробів у місцях громадського харчування.

"У законопроекті не врахована оцінка фінансово-економічних наслідків введення таких змін для бізнесу та держави, наприклад втрати бюджету від зменшення кількості ліцензій на роздрібну торгівлю тютюновими та алкогольними виробами", - уточнила заступник директора з представництва інтересів компаній-членів ЄБА Світлана Михайловська, слова якої наведено в повідомленні.

За її даними, ЄБА поділяє прагнення нардепа мінімізувати вплив зловживання алкоголем і курінням на здоров'я населення, однак запропонований спосіб - вибірковий і непослідовний. Крім того, асоціація не побачила в контексті законопроекту №5805 аналізу правозастосовної практики та статистичних даних, який би свідчив про неефективність і недостатність чинних обмежень і заборон щодо реалізації алкогольної продукції та тютюнових виробів.

Як повідомлялося, законопроект №5805 вносить зміни до закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" шляхом заборони продажу алкоголю і тютюнових виробах у будь-яких торговельних точках, крім спеціалізованих, в яких не продають інші товари, крім зазначених.

Порушників правил торгівлі підакцизної продукції пропонується штрафувати на 10 прожиткових мінімумів (згідно з даними на сайті Міністерства фінансів - 22,94 тис. грн).

Передбачається, що в разі ухвалення законопроекту його положення набудуть чинності наступного дня після опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА