07:03 16.08.2021

Понад 75 військових літаків задіяні в евакуації дипломатів США, країн НАТО і афганців із Кабула

2 хв читати
Понад 75 військових літаків задіяні в евакуації дипломатів США, країн НАТО і афганців із Кабула

Щонайменше 78 літаків військово-транспортної авіації США задіяні в евакуації американських дипломатів, співробітників інших натовських дипмісій і громадян Афганістану, які допомагали Заходу в боротьбі з рухом "Талібан", що перебувають в аеропорту Кабула, випливає з даних західних авіаресурсів.

В операції також беруть участь 10 британських і 4 канадські військово-транспортні літаки. У понеділок для евакуації очікується прибуття німецьких та іспанських літаків.

За даними BBC, посол США в Афганістані вже покинув Кабул. Як випливає з даних західних авіаресурсів, спеціальний борт державного департаменту США вилетів з аеропорту імені Хаміда Карзая. Британський телеканал Channel 4 повідомляє, що посол Великої Британії поки ще перебуває в аеропорту. Наразі всі цивільні рейси з Кабула припинені, здійснюються тільки вильоти військово-транспортних літаків, повідомили в НАТО.

Тим часом західні ЗМІ передають, що на дорозі, що веде з захопленого талібами Кабула в аеропорт, помічені армійські позашляховики "Хамві" з бойовиками, чутно періодичну перестрілку, в небі літають вертольоти.

Як випливає з викладених очевидцями у соцмережах відеокадрах, у самому міжнародному аеропорту панує хаос. Будівля і льотне поле заповнені натовпами людей, які намагаються потрапити на літаки, що відлітають.

Периметр аеропорту під щільною обороною американських військ. Там перебувають приблизно 3 тис. військовослужбовців США, а також 600 британських.

Раніше телеканал CNN з посиланням на обізнані з ситуацією джерела повідомив, що США мають намір за 72 години повністю евакуювати своє посольство в Кабулі. Більшість дипломатів повернуться на батьківщину, а невелика група поки що залишиться працювати в міжнародному аеропорту Кабула.

Афганістан на цю годину вже покинули близько 500 співробітників посольства США в Кабулі, і там залишаються близько 4 тис. американських і афганських співробітників дипмісії США, повідомляє CNN з посиланням на джерела у військових колах.

Сили талібів, що увійшли в неділю до Кабула і зайняли президентську резиденцію, заявили, що звільнили Афганістан і вважають війну, яку вони вели, завершеною.

Раніше в неділю президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що покинув країну, щоб не допустити кровопролиття. "Талібан" ясно дав зрозуміти, що готовий здійснити кривавий напад на Кабул, щоб вигнати мене. Щоб не допустити кровопролиття, я вирішив поїхати", - написав Гані в Facebook.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА