19:27 16.08.2021

Кулеба: Вірю, що колись оригінал Конституції Пилипа Орлика назавжди залишиться в Україні

2 хв читати
Кулеба: Вірю, що колись оригінал Конституції Пилипа Орлика назавжди залишиться в Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вірить, що в майбутньому слов'яномовна версія оригіналу Конституції Пилипа Орлика назавжди повернеться в Україну.

"Ми 13 років працювали над тим, щоб привезти оригінал. І хоч ніхто не вірив, але оригінал вже привезений. Я абсолютно впевнений, що одного разу оригінал Конституції Пилипа Орлика назавжди залишиться в Україні", - сказав він журналістам у понеділок увечері в Києві.

Кулеба зазначив, що хотів би, щоб в Україну повернулася саме та версія Конституції, яка написана слов'янською мовою, зараз вона знаходиться в Російській Федерації.

Як повідомлялося, "Конституція Пилипа Орлика - договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького - конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов'язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в м. Бендери під час обрання Орлика гетьманом. Від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко. Вона мала бути ратифікована шведським королем Карлом XII, у разі його перемоги в Північній війні. Написана латиною та староукраїнською мовою. Складається з преамбули та 16 статей. Україномовний оригінал Конституції зберігається в Москві у Російському державному архіві давніх актів.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається у Стокгольмі у Національному архіві Швеції (тека "Справи Козаччини"). До архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли в глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав.

З 16 серпня до 14 листопада латиномовна версія Конституції Пилипа Орлика експонується в Національному заповіднику "Софія Київська" в рамках проекту "Раритети української козацької держави - Гетьманщини ΧVII-XVIII ст.: До 30-річчя незалежності України".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА