08:40 26.08.2021

Китай просить ВООЗ розслідувати діяльність лабораторій США в Форт-Детріку і університетах Північної Кароліни

2 хв читати
Китай просить ВООЗ розслідувати діяльність лабораторій США в Форт-Детріку і університетах Північної Кароліни

Постпред Китаю при відділенні ООН у Женеві Чень Сюй направив запит до Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на перевірку в рамках розслідування витоків пандемії COVID-19 роботи лабораторій США в Форт-Детріку і в системі університетів штату Північна Кароліна, повідомила газета "Глобал таймс".

Лист, спрямований очільнику ВООЗ Тедросу Адханому Гебреєсусу, є першим офіційним запитом Китаю дипломатичними каналами на розслідування діяльності цих установ у США. До звернення на адресу глави ВООЗ додано колективний лист, підписаний більш ніж 25 млн громадянами Китаю з вимогою розслідувати дії США в Форт-Детрику.

Чень Сюй при цьому нагадав, що ймовірність поширення вірусу SARS-CoV-2 у людській популяції, що викликала пандемію COVID-19, в результаті витоку з Уханьського інституту вірусології є вкрай малоймовірною. Однак, продовжив Чень Сюй, якщо хтось наполягає, що ця версія продовжує мати право на існування, то об'єктом прозорого розслідування повинні стати лабораторії, подібні розташованій в Форт-Детріку і університеті Північної Кароліни в Чапел-Гілл - головному кампусі у цій системі університетів.

За даними "Глобал таймс", Форт-Детрік (штат Меріленд) є центром біологічних досліджень військових США, і головний їх учасник - Інститут медичних досліджень інфекційних захворювань армії США (USAMRIID). Газета нагадує, що USAMRIID працював з командою епідеміолога Ральфа Баріка з університету Північної Кароліни в Чапел-Гілл, а опубліковані результати їх досліджень показують, що не пізніше 2003 року це структури вже мали просунуті технології для синтезування і модифікації коронавірусів, що викликають важкий гострий респіраторний синдром.

Генеральний директор департаменту з контролю над озброєннями МЗС КНР Фу Цун у свою чергу заявляв, що США більше за інших країн спонсорували і проводили дослідження коронавірусів. При цьому, за даними китайської сторони, команда Баріка лідирувала в світі у цій галузі, тому розслідування роботи його лабораторії дозволить дізнатися, чи привела її активність або могла б привести до появи SARS-CoV-2.

У спільному звіті ВООЗ і Китаю, опублікованому в березні за підсумками місії ВООЗ в Ухані в 2021 році, був зроблений висновок про те, що витік вірусу з лабораторії "вкрай малоймовірний". У доповіді йшлося про те, що найбільш вірогідний сценарій появи COVID-19 - перехід захворювання від кажанів до іншої тварини, яка пізніше заразила людей.

Президент США Джо Байден раніше в цьому році доручив спецслужбам провести 90-денну перевірку теорій походження COVID-19. Прес-секретар Білого дому Дженніфер Псакі заявила в понеділок, що звіт стане доступним для широкої публіки найближчими днями.

Тим часом в американських ЗМІ з'являлася інформація про те, що дані цього звіту не дозволяють зробити остаточні висновки з приводу COVID-19.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко відвіз допомогу бійцям під Вовчанськ і Куп'янськ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА