19:15 07.09.2021

Профільний комітет рекомендував ВР ухвалити у другому читанні законопроект про поступове збільшення суми гарантування до 600 тис. грн до 2023 року

2 хв читати
Профільний комітет рекомендував ВР ухвалити у другому читанні законопроект про поступове збільшення суми гарантування до 600 тис. грн до 2023 року

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні рекомендував ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону про отримання державним Ощадбанком (Київ) статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО, №5542-1), яким пропонується поетапно збільшити суму гарантування до 600 тис. грн із 1 січня 2023 року.

"Сьогодні провели перше після річної перерви засідання комітету. В результаті (...) рекомендували ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект №5542-1, який передбачає отримання Ощадбанком статусу учасника ФГВФО, а також поступове збільшення суми граничного розміру відшкодування за вкладами до 600 тис. грн", - написав голова комітету Данило Гетманцев у вівторок у Facebook.

Як повідомлялося, голова парламентського комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев спільно з нардепами Іриною Аллахвердієвою, Вікторією Кінзбурською та Юлією Діденко 28 травня зареєстрував законопроект №5542-1.

Згідно з текстом пояснювальної записки, метою законопроекту є вирішення проблеми реструктуризації боргових зобов'язань ФГВФО перед Мінфіном, наближення українського законодавства у сфері функціонування системи гарантування вкладів до законодавства ЄС та досягнення необхідного рівня забезпеченості системи гарантування вкладів фізосіб, покриття прогнозованого обсягу ризиків у банківській системі, збільшення суми граничного розміру відшкодування коштів.

Як повідомлялося, під час банківської кризи 2014-2017 рр. для своєчасних і повних виплат вкладників майже 90 неплатоспроможних банків України фонд був змушений залучити майже 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-14% від уряду та Нацбанку.

Фонд повністю розрахувався з НБУ, виплативши 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн - нараховані відсотки, а також перерахував Мінфіну 19,6 млрд грн, з яких 7 млрд грн - відсотки. Залишок боргу перед державою на сьогодні становить 46,94 млрд грн, за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,16 млрд грн відсотків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА