19:32 07.09.2021

Голова ГУР МО України про операцію українських розвідників у Кабулі: Рішення про проведення евакуації було ухвалено за один день

2 хв читати
Голова ГУР МО України про операцію українських розвідників у Кабулі: Рішення про проведення евакуації було ухвалено за один день

Рішення про проведення спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України щодо евакуації з Кабула групи журналістів та афганських перекладачів, які співпрацювали із західними країнами, а також їхніх сімей, українська влада ухвалила за один день.

Відповідну заяву зробив голова ГУР МО Кирило Буданов в інтерв'ю "Українському центру безпеки та співпраці".

Відповідаючи на запитання журналіста про проведення українськими розвідниками спецоперації в Кабулі, Буданов зазначив, що ГУР МО спеціалізується на таких операціях.

"Для нашого спецпідрозділу Головного управління розвідки - це, в принципі, типове завдання. Там, де багато підрозділів світу не наважуються на щось, тому що це підвищені ризики, у нас бачення зовсім інше. Тому це і є запорукою того, що нам вдалося евакуювати ту групу журналістів, про яку так багато наразі говорять у пресі", - наголосив Буданов.

Він додав, що українські розвідники готові проводити спецоперації у будь-якій точці світу, якщо буде ухвалено відповідне рішення.

"Нам не потрібен нічий дозвіл чи щось таке. Ухвалюється рішення, і воно буде виконано... Це рішення (про проведення спецоперації в Кабулі - ІФ) було ухвалено дуже швидко, за один день", - резюмував Буданов.

Як повідомлялося, українські розвідники за офіційним проханням Оттави евакуювали з Кабула 19 афганців, які співпрацювали з канадськими силами в Афганістані. Співробітники ГУР МО залишили безпечну територію кабульського аеропорту, увійшли в захоплене талібами місто та вивели звідти групу перекладачів із сім'ями.

Провести зазначену операцію змогли лише українські розвідники, військовослужбовці Канади, США та Катару не змогли евакуювати афганців із міста. Вони були доставлені до аеропорту, звідки на військовому літаку їх доставили до Ісламабада (Пакистан).

Пізніше евакуйовані афганці були доставлені до України, звідки вони планують попрямувати до Канади.

15 серпня представники радикального руху "Талібан" оточили Кабул - останнє велике місто країни, що залишалося під контролем влади Афганістану. Ближче до вечора того самого дня бойовики ввійшли до афганської столиці та взяли її під контроль. Президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну і після нетривалого перебування в Душанбе вилетів в Оман.

Після заняття президентської резиденції в "Талібані" заявили, що звільнили Афганістан і вважають свою війну завершеною. Однак бойові дії тривали ще декілька тижнів у провінції Панджшер на півночі країни.

31 серпня США та їхні союзники вивели свої війська з Афганістану. До цього протягом двох тижнів західні країни проводили кампанію з евакуації своїх громадян із країни. Україна організувала шість евакуаційних рейсів, які вивезли понад 650 осіб.

7 вересня стало відомо, що таліби завершили формування уряду в країні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА