20:39 07.09.2021

МАГАТЕ з'ясувало, що Іран збільшив запаси високозбагаченого урану в чотири рази

2 хв читати
МАГАТЕ з'ясувало, що Іран збільшив запаси високозбагаченого урану в чотири рази

Іран за останній час у чотири рази збільшив запаси високозбагаченого урану, повідомляє у вівторок агентство Bloomberg з посиланням на квартальний звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Іранські резерви високозбагаченого урану зросли в чотири рази", - зазначає агентство.

Також, наголошує Bloomberg, міжнародні спостерігачі "все більшою мірою стурбовані" активністю Ірану в ядерній сфері.

Західні ЗМІ зазначають, що згідно з доповіддю, тепер у розпорядженні Ірану - 10 кг високозбагаченого - до 60% - урану, тоді як на час попередньої оцінки МАГАТЕ в травні цього року йшлося про 2,4 кг. Також зросли запаси збагаченого на 20% урану - з 62,8 кг до 84,3 кг.

Крім того, в МАГАТЕ зазначили: Іран чинить перешкоди під час перевірки його ядерної активності.

"З 23 лютого 2021 року діяльність МАГАТЕ, пов'язану з перевіркою і наглядом, було серйозно підірвано в результаті рішення Ірану зупинити виконання своїх зобов'язань в ядерній сфері (передбачених міжнародною угодою 2015 року - ІФ)", - наголошується в доповіді.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина - уклали ядерну угоду - спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної угоди (СВПД), згідно з яким республіка повинна допускати на свої ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди.

Наприкінці лютого 2021 року Іран обмежив доступ інспекторам МАГАТЕ до ядерних об'єктів, які вони інспектували в рамках СВПД. Потім, 21 лютого, сторони уклали угоду на три місяці про продовження деяких інспекцій. У травні ці домовленості продовжували ще на місяць.

З 22 травня Іран позбавив МАГАТЕ доступу до даних, зібраних камерами всередині ядерних об'єктів, і погрожував видалити відеозаписи за останні три місяці.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА