18:37 10.09.2021

Безпосередньо міжнародної спецоперації щодо "вагнерівців" не було, проводився спецзахід ГУР - керівник ТСК

2 хв читати
Безпосередньо міжнародної спецоперації щодо "вагнерівців" не було, проводився спецзахід ГУР - керівник ТСК

Безпосередньо санкціонованої спецоперації щодо примусової посадки турецького літака з найманцями ПВК Вагнера в Україні не було, а проводився спеціальний розвідувальний захід, заявила голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

"Безпосередньо санкціонованої спецоперації щодо примусової посадки турецького літака з "вагнерівцями" в Україні не було. Але був спеціальний розвідувальний захід, що проводився в рамках постійної роботи Головного управління розвідки. А саме триває робота з 2014 року з документування, збору інформації про осіб, яких залучали тією чи іншою мірою до агресії з боку Російської Федерації, до дій в ОРДЛО", - сказала Безугла на брифінгу в п'ятницю.

Водночас парламентарій уточнила, що в рамках цієї роботи у 2018 році розпочався новий етап вивчення інформації про приватні військові компанії, які беруть участь у збройному конфлікті РФ на сході України. Під час цього етапу, за словами Безуглої, було створено фейковий сайт, на якому співробітники ГУР Міноборони України проводили "співбесіди" з метою отримання інформації про те, як діють ПВК і хто є їхніми учасниками.

"Було опитано сотні людей, і в подальшому метою цього розвідувального заходу і було збирання інформації, ідентифікація. І цей спеціальний захід завершився 6 липня 2020 року", - зазначила вона.

Проте, за даними ТСК ВР, у липні минулого року до ГУР Міноборони звернулася Служба безпеки України "з ідеєю використовувати цю інформацію для певних активних дій, а саме - щоб спробувати витягнути частину ймовірних учасників збройних конфліктів, насамперед на сході України, з території Росії в Україну".

Отже, з цього часу розпочався наступний спеціальний захід. У липні Служба безпеки України отримала інформацію за результатами документування даних, після чого "було відібрано кілька десятків осіб, що становлять оперативний інтерес, з яких у подальшому було відібрано 33".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА