14:52 11.09.2021

Президент Естонії: я хочу, щоб Україна стала членом ЄС, але за умови виконання Копенгагенських критеріїв

2 хв читати
Президент Естонії: я хочу, щоб Україна стала членом ЄС, але за умови виконання Копенгагенських критеріїв

Президент Естонії Керсті Кальюлайд підтримує членство України в Європейському Союзі, але умовою є виконання українською стороною Копенгагенських критеріїв.

"Мені шкода, тому що я глибоко хочу, щоб Україна в один день стала частиною ЄС, я справді сподіваюся, що коли вікно можливостей відкриється в майбутньому (а ми всі знаємо, що це вікно залишається відкритим протягом двох годин), Україна буде готовою пройти через це вікно. Але умовою є Копенгагенські критерії. Ви не можете почати виконувати їх, коли вікно можливостей відкриється, це буде занадто пізно. Якщо воно відкриється о 9 ранку, воно закриється о 10.15. Це те, чого навчила нас наша історія", – сказала Кальюлайд на конференції YES Brainstorming в Києві в суботу.

Президент зазначила, що за п'ять років, поки вона при владі, Україна не просунулися у Копенгагенських критеріях.

"Всі майбутні припущення базуються на минулих дослідах. І як президенту Естонії, мені треба було вирішувати проблеми естонського бізнесу в Україні. Наприклад, одна естонська компанія навіть пройшла через міжнародні арбітражі, щоб повернути бізнес законним власникам. Це тривало цілі 5 років, поки я була президентом Естонії, і не було прогресу", - розповіла Кальюлайд.

Вона наголосила, що хоче повного членства в ЄС для України. "Але я знаю, що це може статися тільки з умовами. Я не з тих, хто говорить, що "цього ніколи не станеться, просто ухваліть проміжне рішення". У жодному разі" - запевнила глава держави.

Кальюлайд також висловила жаль у зв'язку з тим, що навіть коли умови були виконані, ЄС стримав початок дискусій про вступ з деякими країнами.

"Але це означає, що це робить вашу позицію сильніше в переговорах з ЄС, не відповідаючи цим критеріям, які є основою ЄС", - пояснила вона.

YES Brainstorming організована Ялтинською європейською стратегією (YES) та фондом Віктора Пінчука.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА