20:30 17.09.2021

КС визнав неконституційним неможливість перегляду довічного ув'язнення

2 хв читати
КС визнав неконституційним неможливість перегляду довічного ув'язнення

Конституційний суд України (КС) визнав не відповідним Конституції України ст.1 ст.81 і ч.1 ст.82 Кримінального кодексу України про неможливість перегляду вироку особи, засудженої до відбування покарання у виді довічного позбавлення волі, повідомляє відділ комунікацій КС і правового моніторингу в п'ятницю.

"З огляду на встановлені Європейським судом з прав людини факти порушення Україною ст.3 Конвенції (про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року - ІФ) на підставі того, що покарання у вигляді довічного позбавлення волі є покаранням без перспективи звільнення, і з урахуванням того, що ч.2 ст.28 Конституції України є тотожною ст.3 Конвенції, КС вважає, що встановлене Кодексом покарання у вигляді довічного позбавлення волі як покарання без перспективи звільнення є несумісним з вимогами Конституції України", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, рішення КС ґрунтується на документах міжнародного права і враховує практику органів конституційної юрисдикції європейських країн - Німеччини, Польщі, Румунії, Литви, Угорщини, а також західну наукову доктрину.

КС зобов'язав Верховну Раду невідкладно привести нормативне регулювання, встановлене статтями 81 і 82 КК, відповідно до Конституції України та схваленим рішенням.

Як повідомлялося, на початку вересня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила з главою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильдою Богнер гуманізацію національного законодавства щодо осіб, які відбувають довічне покарання. За даними прес-служби Офісу омбудсмена, Україна лідирує серед країн Європи за кількістю ув’язнених на довічний термін - 1536 людей.

За словами омбудсмена, на сьогодні законодавство України не передбачає дієвого механізму з можливості звільнення довічних від подальшого відбування покарання і позбавляє так званого права на надію - перегляду рішення суду через певний період часу. Омбудсмен упевнена, що це питання може вирішити ухвалення Верховною Радою законопроектів №4048 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини" та №4049 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України та Кримінальний процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини" у другому читанні і в цілому.

"Тоді українське законодавство буде відповідати практикам ЄСПЛ щодо дострокового звільнення осіб, засуджених до довічного ув'язнення. Сподіваюся, що законопроекти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії українського парламенту", - вважає Денісова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА