19:46 30.09.2021

Слухання у справі про інцидент у Керченській протоці відбудуться в Гаазі 11-16 жовтня

3 хв читати
Слухання у справі про інцидент у Керченській протоці відбудуться в Гаазі 11-16 жовтня

Постійна палата третейського суду (ППТС, Permanent Court of Arbitration) проведе слухання української та російської сторін у справі про захоплення українських суден і моряків у районі Керченської протоки, повідомляється в прес-релізі, поширеному ППТС у четвер.

"У своїй процедурній постанові №3 від 17 вересня 2021 року Арбітражний трибунал... у позові України проти РФ про затримання українських суден і моряків установив графік і умови проведення слухань попередніх заперечень Російської Федерації, які відбуватимуться за місцем знаходження ППТС у Палаці миру, Гаага, Нідерланди", - йдеться в прес-релізі.

Слухання намічені на 11 жовтня 2021 року й відбудуться в гібридному форматі у два етапи. У рамках першого етапу свої аргументи нададуть спочатку РФ (11 жовтня), потім Україна (12 жовтня). Засідання розпочинатимуться о 13:00. У рамках другого етапу РФ надасть свої аргументи 14 жовтня, Україна 15 жовтня. За потреби додаткове засідання відбудеться в суботу, 16 жовтня.

Вступну заяву, зроблену представниками кожної із сторін у першому раунді усних виступів, транслюватимуть в інтернеті в режимі реального часу.

Після цього і до кінця слухань не буде публічного доступу до матеріалів слухань. Стенограми буде оприлюднено разом з остаточним рішенням Арбітражного трибуналу з урахуванням будь-яких дозволених редакцій конфіденційної інформації.

Водночас у ППТС зазначають, що час від часу випускатимуть прес-релізи, що стосуються статусу розгляду. Більш того, буде оприлюднено процесуальні постанови і рішення Арбітражного трибуналу. Рішення Арбітражного трибуналу буде оприлюднено, якщо обидві сторони не домовляться про інше.

Як повідомлялося, в 2016 році Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти РФ про порушення нею Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), у рамках якого було створено арбітраж для розгляду цієї справи. 22 травня 2019 року Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення про наявність у Арбітражного трибуналу юрисдикції розглядати позов України проти РФ. Позиції України та було оприлюднено в червні 2019 року на сайті Постійної палати третейського суду.

У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі Україна проти РФ щодо порушення Росією двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Отже, суд ухвалив рішення на користь України і тепер може перейти до розгляду справи по суті.

Крім того, в травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права, розташований у Гамбургу, ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити три українських кораблі - буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь" - та 24 українських моряків, захоплених нею у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

ППТС - міжнародний арбітражний суд, заснований у 1899 році для вирішення міжнародних спорів. Розташований у Гаазі (Нідерланди). Членами суду є 122 держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА