12:59 26.10.2021

"Скіфське золото" повернеться в Україну, це довгоочікувана перемога України в суді Амстердаму – Зеленський

2 хв читати
"Скіфське золото" повернеться в Україну, це довгоочікувана перемога України в суді Амстердаму – Зеленський

Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив повернути "скіфське золото" Україні – "спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", заявив глава держави Володимир Зеленський.

"Довгоочікувана перемога України в суді Амстердаму! "Скіфське золото" повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ та Міністерства культури та інформаційної політики України за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", - написав Зеленський у Twitter у вівторок.

Апеляційний суд Амстердаму ухвалив рішення щодо апеляції на рішення окружного суду Амстердаму, винесене в грудні 2016 року, що музей Алларда Пірсона мав передати кримські скарби українській державі. Йдеться про колекцію артефактів із чотирьох кримських музеїв.

Як повідомлялося, виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, була сформована в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердаму визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердаму. 16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запитав в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

У жовтні минулого року Апеляційний суд Амстердаму задовольнив позов України про відвід одного з суддів - Д. Дж. Ораньє, який протягом кількох років представляв інтереси російської компанії "Промнефтьстрой" у справі проти ВАТ "НК "ЮКОС", тобто фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь "Промнефтьстроя".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА