13:41 26.10.2021

Ткаченко: Очікуємо повернення "скіфського золота" в Україну, впевнений, на цьому спроби РФ заволодіти українськими цінностями не припиняться

2 хв читати
Ткаченко: Очікуємо повернення "скіфського золота" в Україну, впевнений, на цьому спроби РФ заволодіти українськими цінностями не припиняться

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко схвалює рішення суду в Нідерландах про повернення "скіфського золота" в Україну та впевнений, що на цьому спроби РФ заволодіти українськими цінностями не припиняться.

"Нарешті справедливість для експонатів з Криму досягнута. Вже незабаром скіфське золото повернеться до України. Де його законне місце історично. 26 жовтня за рішенням Апеляційного суду Амстердаму, колекція артефактів "Крим. Золотий острів у Чорному морі" буде передана Україні. Раніше вона тимчасово експонувалася в музеї Алларда Пірсона, і після окупації півострова Росія намагалася забрати експонати собі. Тобто фактично вкрасти. Проти чого одразу виступила Україна", - написав Ткаченко у Facebook у вівторок.

Міністр нагадав, що розгляд передання цінностей продовжується з грудня 2016-го, коли Окружний суд Амстердаму ухвалив рішення щодо повернення експонатів до України.

"Чекаємо на повернення скіфського золота додому. Впевнений, на цьому намагання країни-агресора заволодіти українськими цінностями не припиняться. Міністерство культури та інформаційної політики не допустить розкрадання нашої спадщини. Як сказав президент Володимир Зеленський: "Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", - заявив Ткаченко.

У свою чергу Міністерство юстиції на своїй сторінці у соцмережі Facebook зазначило, що це довгоочікуване рішення щодо долі музейної колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі". "Тим самим суд підтвердив, що колекція з понад 565 предметів належить державі Україна та є її культурною спадщиною. Дякуємо суддям, які прийняли справедливе рішення! Дякуємо всім, хто був залучений до судового процесу, хто слідкував за справою та підтримував українську сторону! Це наша спільна перемога!" - йдеться у повідомленні Мін'юсту.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА