11:33 30.10.2021

Науковці заперечують політичне підґрунтя в ідеї стримати зростання температур на Землі

2 хв читати
Науковці заперечують політичне підґрунтя в ідеї стримати зростання температур на Землі

Стримування зростання температур на Землі 1,5 градусами за Цельсієм для запобігання масштабним катастрофам є науково доведеним фактом, а не довільно обраною політичною концепцією, повідомило в суботу видання The Guardian з посиланням на вчених.

"Підйом температур на 1,5 градуса за Цельсієм - це не умовний показник, не політичний показник. Це планетарна межа. (Підвищення температури - ІФ) на кожну наступну позначку небезпечне", - заявив газеті директор Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін Йохан Рокстрем.

"Це справжня наука – справжнє число. Тепер ми можемо говорити про це з високою часткою впевненості", - додав Рокстрем, уточнивши, що потепління на 1,5 градуса - та фізична межа, яку може безпечно пережити клімат Землі.

За його словами, у разі перевищення ризик незворотних змін клімату зростає. Наприклад, Арктиці загрожує втрата крижаного покриву в літній період, що в ще більшій мірі сприятиме нагріванню планети. При цьому танення крижаного покриву Гренландії, яке підніме рівень Світового океану, після переходу планетою позначки в 1,5 градуса за Цельсієм теж може стати безповоротним.

Професор Університетського коледжу Лондона Марк Маслін, у свою чергу, заявив, що про важливість позначки в 1,5 градуса йшлося в доповіді від 2018 року Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, а остання аналогічна доповідь від серпня 2021 року підтвердила ці висновки.

"Це наука, і обговорені кліматичні показники, прописані в Паризькій угоді, не є предметом переговорів, вони узгоджені всіма 197 країнами ООН", - сказав він.

Керівник дослідницької групи в Інституті Грентхем при Імперському коледжі Лондона Юрій Рогель зазначив, що за науковими даними, кліматичні ризики серйозно зростають за зростання температур в інтервалі від 1,5 до 2 градусів за Цельсієм. "Кинувши погляд на попередні роки, коли ми пережили низку впливів від потеплілого на 1,2 градуса за Цельсієм світу (аномальну спеку, повені, погодні катаклізми), будь-кому буде важко сказати, що це безпечно", - резюмував Рогель.

Кліматичний саміт COP26 в Глазго відбудеться з 31 жовтня до 12 листопада. У ньому візьмуть участь представники майже 200 країн.

Тим часом, за інформацією The Guardian, низка країн, зокрема КНР, РФ і Саудівська Аравія, не виявляють бажання погодитися сконцентрувати зусилля на обмеженні зростання температур 1,5 градусами за Цельсієм. Замість цього ці країни відзначають, що згідно з Паризькою угодою, світова спільнота повинна утримувати температури "набагато нижче" 2 градусів за Цельсієм і лише продовжувати зусилля з метою залишитися в межах 1,5 градусів за Цельсієм, додає газета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА