11:05 19.11.2021

ДБР перевіряє джерела витоку інформації про діяльність спецслужб у зв'язку з оприлюдненням звіту щодо "вагнерівців"

2 хв читати
ДБР перевіряє джерела витоку інформації про діяльність спецслужб у зв'язку з оприлюдненням звіту щодо "вагнерівців"

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань (ДБР) перевіряють інформацію у зв'язку з оприлюдненням розслідування про проведення спецоперації щодо "вагнерівців", відкрито кримінальне провадження за фактом розголошення держтаємниці.

"У мережі інтернет 18 листопада 2021 року оприлюднено документи, які містять відомості про планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов'язаних з організацією затримання на території України бойовиків ПВК "Вагнера". У рамках відкритого кримінального провадження буде проведено перевірку справжності цих документів", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у ДБР.

Будуть також встановлені військовослужбовці, які мали доступ до цих документів і можуть бути причетні до їх витоку.

Провадження відкрито за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років або без цього.

Як повідомлялося, 18 листопада українська журналістка Яніна Соколова оприлюднила у Facebook документи, які їй "підкинули на флешці біля робочого офісу декілька днів тому". Викладені в мережу фотокопії документів щодо спецоперації із затримання "вагнерівців" відправлені на ім'я тодішнього міністра оборони Андрія Тарана та належать до внутрішнього документообігу Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

17 листопада Bellingcat оприлюднив звіт щодо "вагнерівців", встановивши, що до зриву спецоперації із затримання бійців ПВК "Вагнера" призвела затримка їх від'їзду з Мінська в очікуванні набуття чинності перемир'я на Донбасі.

Відповідно до звіту, підготовлений Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) план операції із затримання групи найманців, підозрюваних в участі в бойових діях на Донбасі, схвалило політичне керівництво України в липні 2020 року.

У Bellingcat зазначають, що, за словами тодішнього глави ГУР Міноборони України Василя Бурби, голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень.

У Bellingcat заявили, що не змогли перевірити розмову, яка нібито була за день до спецоперації із затримання бійців ПВК "Вагнера" між Бурбою та Єрмаком, під час якої останній пропонував перенести спецоперацію, щоб домогтися набрання чинності угодою про припинення вогню на Донбасі, а Офіс президента не надав коментарів до цього розслідування.

Як повідомлялося, 19 серпня 2020 року Бурба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на прохання прокоментувати поширювану в ЗМІ інформацію про те, що операція спецслужб України з упіймання "вагнерівців" була зірвана витоком з боку оточення президента, відповів: "Така інформація відсутня".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Херсонщині четверо постраждалих після ворожих обстрілів - ОВА

Кількість загиблих у Малоданилівській громаді зросла до п'яти осіб

Найближчими днями в Україні тепло, вдень до 21-26°

Генштаб ЗСУ: на Харківському напрямку противник активних дій не проводив

Генштаб ЗСУ: За добу відбулося 110 бойових зіткнень, втрати ворога сягнули близько 1210 осіб, знищено морський тральщик "Ковровець"

Обмеження електроенергії 19 травня поки що не плануються - Міненерго

У Черкаській області вночі збито два ударні безпілотники, без постраждалих і руйнувань - ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА