17:13 24.11.2021

Росія не має наміру нападати на Україну, але нарощуванням військ демонструє Україні та НАТО силу – політолог

2 хв читати

Росія не має наміру нападати на Україну, але нарощуванням військ на західному напрямку демонструє Україні та НАТО силу, вважає політолог-міжнародник Володимир Воля.

"Нарощуванням військ Росія намагається демонструвати силу Україні та НАТО. Росія не має наміру нападати на Україну, тим паче використовуючи сценарій із задіянням білоруської території. А от що реалістично: Росія формує фактор стримування в контексті протистояння із Заходом і НАТО. Можливо, тому що між Україною і США було укладено кілька стратегічних угод, які вивели їх партнерство на якісно новий рівень", – заявив Воля на прес-конференції в середу.

Також, на його думку, напередодні зустрічі американського і російського президентів нарощування військового угруповання можна розглядати як підвищення Путіним ставок для торгу на переговорах.

Політолог не виключає, що таким шляхом Росія може очікувати провокаційних обставин, за яких російські війська можуть увійти на територію ОРДЛО і легалізувати там свою присутність, наприклад, під прикриттям миротворців.

Він також упевнений, що наразі повномасштабна війна неможлива через неготовність російських громадян вступати в неї з невідомою тривалістю і обставинами, через психологічні чинники – коли в 2014 році Росія отримала Крим шляхом анексії, але втратила всю Україну, а також через обмежені можливості з обслуговування і ремонту військової техніки при використанні її росіянами на великих відстанях.

Як зазначив інший політолог-міжнародник Руслан Мізяєв, реальне вторгнення Росії в Україну не можливе через його невигідність, тому використовуються виключно медійні ресурси.

"За фактом, Мінський процес закінчився в його класичній формі. Нормандський процес розділився на дві нерівні складові – з одного боку Німеччина, Франція, Україна, з іншого – Росія і ОРДЛО. Всі прекрасно розуміють, що політики, які стояли біля витоків цих форматів і візуалізація завершення конфлікту на Донбасі стають вже надбанням історії, а нового робочого варіанту немає. Тільки-но буде вичерпано політико-дипломатичні варіанти, на арену виходить зброя. В цьому разі – медійна", – сказав Мізяєв.

На думку політичного експерта Андрія Вінірінського, медійні меседжі про намір Росії вторгнутися в Україну поширює західна преса, і орієнтовані вони на політичні рішення країн Європи та США.

"Ці повідомлення не адресуються у внутрішньоукраїнський порядок денний. Тому що, якби готувалися до вторгнення і військового стану, то тоді ми мали б жити в ситуації напруження, перекидання військовослужбовців на можливі місця прориву кордону. Однак не вбачається якоїсь зміни політики українського уряду, на рівні РНБО. Відповідно, я роблю висновок, що ці інформаційні вкидання західної преси орієнтовані на політичні рішення їхніх країн", – підсумував Вінірінський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА