15:02 08.12.2021

Резніков: Витрати на озброєння української армії треба збільшити вдесятеро

2 хв читати
Резніков: Витрати на озброєння української армії треба збільшити вдесятеро

Велика частина фінансування, наданого на українську оборонну сферу, "проїдається", тоді як на озброєння виділяється лише 15-20% від необхідного обсягу коштів, попри те, що цього року Міноборони отримало найбільший бюджет за 30 років, заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Ідеться про хронічну проблему: понад 70% бюджету - це видатки утримання, "проїдання". Переозброєння, бойова підготовка й розвиток фінансуються лише на 15-20% від потреби. Умовно, зараз ми отримали на озброєння 28 млрд грн, разом із держгарантіями нехай буде 40 млрд. Але якщо скласти видатки на озброєння з уже затверджених, узгоджених і перспективних програм, то потрібно 230-250 млрд грн щороку", - розповів Резніков в інтерв'ю АрміяInform, оприлюдненому в середу.

Він наголосив, що Україні потрібні сучасні системи ППО і ПРО, потужний флот і берегова оборона, бойова авіація і ракетна програму. Крім того, потрібні інвестиції в передові розробки, безпілотні технології, АСУ, робототехніку.

"А зараз у нас понад 40 тис. - у черзі на квартири, і дві третини людей не йдуть на другий контракт. Плюс сотні недобудов, зокрема арсенали, які "підвішені" в судах. Десятки напрямів із різними "пожежами". Це той спадок, який іде корінням іще в радянські часи і з яким треба працювати", - пояснив міністр.

"Якщо взяти соціальні питання - необхідно суттєво підвищувати грошове забезпечення. Для розуміння. Якщо підвищити на 30% - потрібно 18 млрд грн на рік. На жаль, нині таких коштів немає. І моє завдання - шукати ці ресурси", - додав він.

Він уточнив, що найпершим його завданням на посаді було забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.

"Був ризик, що на кінець року ми вийдемо з боргами з грошового забезпечення військовослужбовців у понад 2 млрд грн. Зараз це питання розв’язано, наприкінці листопада відбулися платежі. Це саме приклад злагодженої роботи Міноборони, Мінфіну та профільного комітету Верховної Ради України. У грудні все так само має бути ритмічно", - зазначив Резніков.

Також він наголосив, що Міноборони вдалося перед затвердженням державного бюджету на 2022 рік домовитися про збільшення фінансування на 2,5 млрд. Це дасть змогу гарантувати стабільну оплату грошового постачання, "бойових", соціальних виплат нашим воїнам і розпочати поступове збільшення.

"Саме тому одне з найголовніших завдань на рік - розпочати структурні зміни оборонного бюджету, щоб уже у 2023 році їх було закріплено в законі. Йдеться про збільшення частки видатків розвитку при збереженні курсу на підвищення соціальних стандартів", - зазначив міністр.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА