19:22 10.12.2021

Стефанчук попросив посла Ізраїлю в Україні присвоїти звання праведників світу Шептицькому та Ковчу

2 хв читати
Стефанчук попросив посла Ізраїлю в Україні присвоїти звання праведників світу Шептицькому та Ковчу

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук попросив посла Ізраїлю в Україні Міхаеля Бродського розглянути питання про присвоєння звання "праведників народів світу" митрополиту Андрію Шептицькому та священику Омеляну Ковчу, які в роки Голокосту рятували життя євреям, повідомляє сайт парламенту.

"Мова йде про митрополита Андрія Шептицького та священика Омеляна Ковча. Це було б розцінене як важливий крок у зміцненні дружби між нашими народами", – сказав Стефанчук на зустрічі з Бродським у п'ятницю в Києві.

Глава парламенту наголосив, що Україна рішуче засуджує будь-які форми нетерпимості та антисемітизму. За його словами, про важливість цього питання для України свідчить ухвалення Верховною Радою закону "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні", який президент підписав 7 жовтня 2021 року.

"Я сподіваюся, що ця активність буде оцінена і з боку ізраїльської сторони", - зазначив Стефанчук.

Він нагадав, що наступного року виповнюється 90 років Голодомору в Україні – геноциду 1932–33 років.

"Я хотів би особисто звернутися до спікерів усіх країн, до дружніх до нас парламентів із пропозицією, щоби наступного року знайти можливість і визнати Голодомор актом геноциду українського народу. Якби Ізраїль наслідував приклад багатьох держав світу, для нас це була би дуже велика й цінна підтримка", – наголосив Стефанчук.

Сторони обговорили питання міжпарламентської взаємодії та торговельно-економічного співробітництва, зосередили увагу на питаннях політики безпеки та оборони, протидії дезінформації та фейкам.

Стефанчук також розповів про реалізацію в Україні парламентської реформи, яка, зокрема, передбачає створення дослідницької аналітичної служби. "У цьому аспекті для нас може бути корисним досвід Дослідницько-аналітичного центру Кнесету", – сказав Стефанчук і попросив поділитися досвідом функціонування цього центру.

Почесне звання Праведник народів світу надає Ізраїльський інститут катастрофи та героїзму національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму "Яд ва-Шем".

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА