17:23 20.01.2022

Секретаріат мовного омбудсмена не зафіксував відсутності українських версій друкованих ЗМІ у точках продажу

2 хв читати
Секретаріат мовного омбудсмена не зафіксував відсутності українських версій друкованих ЗМІ у точках продажу

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови не зафіксував порушень норми щодо обов'язкової наявності української версії друкованих ЗМІ у точках продажу.

"16 січня 2022 року набула чинності стаття 25 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якої є обов'язковою наявність української версії друкованих ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження та наявність у кожній точці продажу щонайменше 50% назв видань державною мовою", - йдеться у повідомленні пресслужби мовного омбудсмена.

У зв'язку з чим секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови розпочав моніторинг дотримання законодавства у цій сфері. Під час першого етапу, що проводився протягом 18 січня у м. Києві, оглянуто точки розповсюдження у мережах супермаркетів "Новус", "Ашан", "Сільпо", "Варус", а також біля станцій метро "Вокзальна", "Житомирська" , "Академмістечко", "Героїв Дніпра".

"Із приємністю констатуємо, що видань, які вийшли після 16 січня і не мають української версії, у місцях продажу не зафіксовано", - зазначають у відомстві.

Уповноважений Тарас Кремінь констатував, що основні видавці виконують норму закону, а багато з них перейшли на видання газет та журналів виключно державною мовою.

Під час моніторингу також встановлено, що загалом і розповсюджувачі дотримуються норми про обов'язкову наявність щонайменше 50% екземплярів видань українською мовою. "У деяких точках продажу ТОВ "Видавничий дім 7я", ТОВ "Видавництво Кузя", ТОВ "Мега-прес", ТОВ "Бурда дистриб’юшенс сервісиз Україна" не виявилося екземплярів українською мовою газет та журналів, але це, на нашу думку, скоріше пов'язано з недостатнім тиражем примірників українською мовою в умовах перехідного періоду", - йдеться у повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

Понад 400 тис. українців оновили свої дані в застосунку "Резерв+" - Міноборони

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

У Кропивницькому районі пролунали вибухи, постраждалих і руйнувань немає - ОВА

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА