09:34 17.02.2022

Кількість українців, які позитивно ставляться до Росії, продовжує знижуватись - КМІС

2 хв читати
Кількість українців, які позитивно ставляться до Росії, продовжує знижуватись - КМІС

Частка громадян України, які загалом позитивно ставляться до Росії, за рік знизилася до 34%, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

"Під час дослідження українцям, як і раніше, ставилося запитання "Як ви загалом наразі ставитеся до Росії?". Порівняно з груднем 2021 року на сьогодні з 39% до 34% знизилася частка тих, хто добре ставиться до Росії", - зазначено у звіті за підсумками дослідження.

Зазначається, що ставлення до Росії в Україні різко знизилося після 2014 року, сягнувши дна у травні 2015 року. Після цього до лютого 2019 року спостерігалося поліпшення ставлення до Росії, а з лютого 2020 року знову спостерігається погіршення ставлення.

Крім того, ставлення українців до Росії суттєво залежить від регіону. На заході країни позитивно ставляться до Росії 21%, у центрі - 31%, півдні - 45%, сході - 53%. Водночас на заході більше тих, хто ставиться негативно до Росії, - 64%. У центрі негативно ставляться - 55%, півдні - 40%, сході - 30%.

Водночас абсолютна більшість респондентів (92%) вважають, що Україна та Росія мають залишатися незалежними державами. Зазначається, що цей показник зріс порівняно з листопадом 2021 року, коли незалежність підтримували 88%. Лише 5% респондентів вважають, що Україна та Росія мають об'єднатися в одну державу.

У всіх регіонах абсолютна більшість респондентів - від 95% на заході до 86% на сході - вважають, що Україна та Росія мають бути незалежними державами. Підтримка об'єднання в одну державу варіює від 1% на заході до 11% на сході. Якщо окремо аналізувати Донецьку та Луганську області (підконтрольні Україні території), то 84% вважають, що Україна та Росія мають бути незалежними державами, а за об'єднання виступають 14%.

Опитування проводилося в період із 5 до 13 лютого 2022 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням). Загалом опитано 2004 респондентів, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (вік 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролює влада України, - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося лише на території, яку контролює українська влада.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% - для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

Війська РФ за добу завдали по Україні 13 ракетних і 118 авіаційних ударів

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА