20:12 07.03.2022

Кулеба підтримав ініціативу щодо створення Трибуналу для покарання керівництва РФ за агресію проти України

3 хв читати

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтримав ініціативу міжнародної наукової спільноти щодо створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

"Я вдячний провідним фахівцям із міжнародного права, що розробили проект Декларації та заяви з закликом до створення спеціального Трибуналу для покарання керівництва Російської Федерації за злочин агресії проти України. Україна повністю підтримує цю ініціативу, а Міністерство закордонних справ України вже розпочало роботу над її втіленням. Окремо наголошую, що робота над створенням Трибуналу не замінює, а доповнює наявні справи за скоєні в ході агресії воєнні злочини та злочини проти людяності, що розслідуються в Міжнародному кримінальному суді, а також ініційовані Україною процеси в Міжнародному суді ООН і Європейському суді з прав людини", - зазначив Кулеба в заяві, оприлюдненій пресслужбою МЗС України.

Міністр зазначив, що прецедент створення такого інструменту міжнародного правосуддя вже був у XX столітті. У січні 1942 року в Лондоні представники дев'яти держав підписали декларацію, що заклала основи Нюрнберзького трибуналу.

Кулеба нагадав, що Російська Федерація вчинила акт збройної агресії проти України в лютому 2014 року в Криму та на Донбасі.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала новий етап агресії, повномасштабну агресивну війну проти України.

"У розмовах перед і під час вторгнення президент РФ детально виклав мотиви своїх дій. Він публічно спростував право України й українського народу на існування, що свідчить про людиноненависницьку ідеологію в основі злочину агресії Російської Федерації", - наголосив міністр.

Під час агресії російські війська вчинили та продовжують скоювати численні воєнні злочини проти цивільного населення і злочину проти людяності. Це включає артилерійські обстріли, авіаційні бомбардування і ракетні удари по житлових кварталах українських міст, дитячих садках, дитячих будинках, обстріли АЕС, обстріли та знищення критичної інфраструктури.

"Усі ці та інші воєнні злочини ретельно документуються і стають основними для роботи органів міжнародного та українського правосуддя. Україна разом із партнерами ініціювала низку міжнародно-правових процесів із притягнення злочинців до відповідальності. Йдеться про справи в Міжнародному суді ООН, Міжнародному кримінальному суді, Європейському суді з прав людини та інші", - нагадав Кулеба.

Він наголосив, що під час цих процесів розглядаються окремі порушення і злочини в ході агресії. Водночас усі вони похідні головного злочину: збройної агресії Російської Федерації проти України. Враховуючи безпрецедентний за більше ніж 80 років характер неспровокованої агресії та відсутність відповідних міжнародно-правових механізмів для притягнення Російської Федерації та її керівництва до відповідальності за такий тяжкий злочин проти людяності, було підтримано ініціативу міжнародної наукової спільноти щодо створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин агресії Російської Федерації проти України.

"Участь у його створенні візьме коаліція держав. Україна в цей час здійснює збір усіх доказів, що стосуються злочину агресії проти неї, і вдячна своїм партнерам за готовність підтримати цю роботу. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо притягнути до відповідальності Російську Федерацію і керівництво за злочин агресії", - зробив висновок Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА