16:02 06.04.2022

Російські війська викрадають українських цивільних чоловіків, щоб потім видавати їх за військовополонених - Денісова

2 хв читати

Російські війська на окупованих українських територіях масово викрадають цивільних жителів України для подальшого представлення їх як військовополонених, заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Є свідчення, що, відступаючи з Київської області, російські війська викрадали цивільних українців, яких тепер демонструють у російських ЗМІ як "полонених" військовослужбовців Збройних сил України. Наших громадян перевдягнули у військову форму та змушують брати участь у пропагандистських відеороликах у YouTube і телеканалах. Одного із чоловіків на відео впізнали його рідні", - написала Денісова у телеграм-каналі у середу.

Також про масове захоплення мирних жителів повідомив звільнений із російського полону український військовослужбовець, який заявив, що у СІЗО Курська перебувало понад 40 цивільних полонених.

Крім того, російські ЗМІ почали розповсюджувати інформацію про нібито ліквідацію 93 "українських дезертирів" із Маріуполя, які втекли в цивільному одязі.

"Фактично це може свідчити про масову страту мирних громадян України", - зауважила омбудсмен.

Вона наголосила, що такі дії РФ є воєнним злочином та злочином проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду та прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 9 та 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та статті 5 Європейської конвенції з прав людини.

"Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії до України та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці злочини та порушення прав людини РФ в Україні", - закликала Денісова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА