15:37 11.04.2022

Російські війська застосовують проти мирних жителів України касетні боєприпаси і міни з відкладеною детонацією - омбудсмен

2 хв читати
Російські війська застосовують проти мирних жителів України касетні боєприпаси і міни з відкладеною детонацією - омбудсмен

Російські війська продовжують застосовувати заборонену зброю масового ураження проти мирних українців, наголошує Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"У Харківській області ворог застосовує заборонені міжнародними конвенціями боєприпаси. У Синельниківському районі Дніпропетровської області вибухнув чоловік, який взяв у руки касетний боєприпас. Це вже четверта смерть у регіоні через такі снаряди. Кілька разів рашисти обстрілювали касетними бомбами села на кордоні Донецької та Херсонської областей", - йдеться в повідомленні омбудсмена в телеграм-каналі в понеділок.

Крім того, згідно з повідомленням Денісової, в Дергачах, Ємцях і Безруках Харківської області останнім часом виявляють особливо небезпечні міни з відкладеною детонацією, які вибухають протягом декількох годин, якщо навіть вони не були підірвані зіткненням з ціллю.

"Боєприпаси з пластиковим корпусом, невеликого розміру, вагою близько 1,5 кг розкидані по дворах житлових будинків і вулицях", - наголошується в повідомленні.

Омбудсмен звертає увагу на те, що використання таких видів зброї масового ураження проти мирного населення є злочином проти людяності, військовим злочином і порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

"Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів і порушень РФ прав людини в Україні", - йдеться в повідомленні уповноваженої з прав людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА