20:33 06.05.2022

Депутати пропонують позбавляти громадян волі до 12 років за сприяння терористичній групі, організованій терористичній групі чи терористичній організації

2 хв читати
Депутати пропонують позбавляти громадян волі до 12 років за сприяння терористичній групі, організованій терористичній групі чи терористичній організації

Група народних депутатів пропонує запровадити кримінальну відповідальність за створення організованої терористичної групи, а також позбавляти волі до 12 років за сприяння їй, терористичній групі чи терористичній організації.

Відповідний законопроєкт №7350 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом" зареєстровано у Верховній Раді 5 травня.

Створення організованої терористичної групи, а також терористичної групи або терористичної організації, що передбачено чинним законодавством, пропонують карати позбавленням волі на строк від 12 до 15 років із конфіскацією майна. За участь у всіх цих об'єднаннях термін позбавлення волі може становити від 10 до 12 років. Якщо такі дії здійснюються представником влади, то їм може загрожувати від 13 до 15 років позбавлення волі.

Автори законодавчої ініціативи пропонують доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 258-6, в якій викладено запропоновані норми щодо покарання за сприяння терористичній групі, організованій терористичній групі або терористичній організації.

Так, заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам цих об'єднань та укриття їхньої терористичної діяльності шляхом надання приміщень, сховищ, технічних пристроїв, грошей, цінних паперів, переміщення через державний кордон України, а також заздалегідь не обіцяне створення інших умов, що їм сприяють, пропонується карати позбавленням волі терміном від трьох до восьми років. Одночасно ці дії, вчинені повторно або представником влади, зможуть карати позбавленням волі терміном від 10 до 12 років.

При цьому законопроєкт передбачає звільнення від кримінальної відповідальності для осіб, які добровільно повідомили правоохоронців щодо відповідної терористичної діяльності, які сприяли її припиненню або розкриттю злочинів.

Крім того, законопроєкт дає визначення поняттям "терористична група", "організована терористична група" та "терористична організація".

Так, під терористичною групою автори документа пропонують розуміти групу з двох і більше осіб, які за попередньою змовою об'єдналися з метою скоєння одного або кількох терористичних злочинів або злочинів терористичного спрямування.

Організована терористична група – це, згідно з проєктом закону, стійке об'єднання трьох і більше осіб, що організувалися для скоєння одного або кількох терористичних злочинів або злочинів терористичного спрямування, об'єднаних єдиним планом із розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Водночас терористична організація визначається як стійке ієрархічне об'єднання п'яти і більше осіб, члени або структурні частини якого за попередньою змовою організувалися з метою безпосереднього провадження терористичної діяльності, учасниками цієї організації, або керівництва або координації терористичної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої терористичної організації та інших організованих терористичних груп, або організація включена до Реєстру терористичних організацій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

47 бригада повідомила про збитий російський вертоліт Ка-52 "Алігатор" вартістю $16 млн

У ЦПД спростували фейк про блокування евакуації з Вовчанська: З громади вивезли майже 6 тис. жителів, процес триває

Петиція про створення офіційного кладовища домашніх тварин у Києві не зібрала необхідних для розгляду голосів

Найближчими днями в Україні буде прохолодно, вітер північно-східний, уночі 1-6° тепла, вдень 11-16°

Окупанти збільшили використання китайських легких всюдиходів на фронті - британська розвідка

Дрони СБУ вразили нафтобазу та електропідстанцію в Бєлгородській і Липецькій областях РФ - джерело

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА