19:08 23.05.2022

Мінкультури розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Росії проти України

3 хв читати
Мінкультури розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Росії проти України

Міністерство культури та інформаційної політики розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

"Бібліотечні ресурси - це частина інформаційних ресурсів держави. Вони потребують особливої уваги, а також розвитку і захисту, зокрема й від поширення ворожих інформаційних впливів. В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України актуалізація бібліотечних фондів є вкрай необхідною та водночас має відбуватися виважено і поступово", - йдеться у повідомленні пресслужби Мінкультури.

З огляду на це міністерство спільно з консультативно-дорадчим органом – Радою з питань розвитку бібліотечної справи розробили рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

Зазначається, що до складу Ради входять провідні спеціалісти бібліотечної справи у всій країні. Це представники національних та державних бібліотек, обласних універсальних наукових бібліотек, професійних громадських організацій.

"В умовах російсько-української війни зберігати в бібліотечних фондах види документів, зазначених у рекомендаціях, є неприпустимим з точки зору інформаційної безпеки нашої країни та впливу на суспільну свідомість громадян", - ідеться у повідомленні.

Ці рекомендації можуть використовувати органи місцевого самоврядування, публічні бібліотеки, підприємства, установи, організації різних форм власності, які мають структуру бібліотеки.

Зокрема під вилучення підпадають книги: зміст яких порушує вимоги статті 2 закону "Про захист суспільної моралі"; внесені Держкомтелерадіо до переліку видань, які не рекомендовані до ввезення на територію України; внесені Держкомтелерадіо до переліку видань, яким відмовлено у ввезені на територію України; автор (один із авторів) яких внесений до переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці; до авторів або видавництв застосовано санкції відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони; автори яких публічно підтримують агресію Росії проти України.

Серед іншого, не рекомендується зберігати у бібліотеках фізично зношені та морально застарілі видання, зокрема періоду СРСР, за винятком окремих екземплярів, що становлять ядро бібліотечного фонду (зокрема видання краєзнавчого характеру, книжкові пам'ятні видання).

Водночас у відомстві звертають увагу, що незалежно від форми власності, установи не можуть вилучати з фондів документи, що внесені до переліку цінних та рідкісних видань, унікальних документальних пам'ятних видань.

Також, зважаючи на особливий статус та призначення національних бібліотек, у міністерстві рекомендують, у разі збереження у фондах книг, що підпадають під вилучення, вони не мають популяризуватися та бути у відкритому доступі.

Крім того, у міністерстві вважають, що бібліотекам варто припинити наповнення своїх фондів виданнями, які мають походження, виготовлені чи ввезені з території Росії чи окупованих територій України.

Детально з рекомендаціями можна ознайомитись за посиланням: https://mkip.gov.ua/files/pdf/rekomendacii.pdf

Як повідомлялося, директор Українського інституту книги Олександра Коваль припускає, що з публічних бібліотек необхідно буде вилучити понад 100 млн екземплярів пропагандистських книг, зокрема російську класику.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА