17:31 27.05.2022

РФ хотіла використовувати, зокрема, їжу як зброю – радник президента

2 хв читати
РФ хотіла використовувати, зокрема, їжу як зброю – радник президента

РФ одночасно з вторгненням в Україну провокує світову енергетичну та продовольчу кризу, руйнує українську інфраструктуру та продовольчі запаси, заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко, думку якого оприлюднено на сайті президента.

За його словами, російська сторона від самого початку агресії планувала блокаду українських портів для створення продовольчої кризи у світі, щоб якомога сильніше тиснути на Захід.

Устенко наголосив, що єдиний спосіб доставити українське зерно на світові ринки – це зупинити війну або принаймні військові дії в Чорному морі, оскільки нині Росія обстрілює будь-які кораблі, які з'являються в акваторії цього моря. Але якщо в регіоні буде оголошено припинення вогню, Україна швидко відреагує, і судна із зерном вийдуть з українських портів.

"Якщо бої припиняться, ми могли б зробити це майже одразу, тому що ми маємо доступ до основних портів", - підсумував радник президента.

Як повідомлялося, повномасштабного російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала близько 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте нині через їх морську блокаду з боку РФ може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Це призводить до щомісячного недоотримання країною близько $1,5 млрд експортних прибутків.

Україна з початку 2021/2022 маркетингового року (МР, липень-червень) і станом на 19 травня експортувала 46,51 млн тонн зернових та зернобобових культур, що на 13,8% вище за показники на аналогічну дату попереднього МР. Загалом на зовнішні ринки поставлено 18,54 млн тонн пшениці (на 18,7% більше порівняно з аналогічною датою 2020/2021 МР), 21,83 млн тонн кукурудзи (+6,9%), 5,68 млн тонн ячменю (+ 37,2%), 70,6 тис. тонн борошна (-35,7%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА