07:45 31.05.2022

Лідери ЄС засудили агресивну війну Росії проти України та закликали Кремль негайно вивести війська та техніку

2 хв читати
Лідери ЄС засудили агресивну війну Росії проти України та закликали Кремль негайно вивести війська та техніку

Лідери Європейського союзу рішуче засудили агресивну війну Росії проти України та закликали її негайно вивести війська та техніку.

Про це йдеться у висновках Європейської ради щодо України, оприлюднених уночі вівторка після завершення першого дня роботи саміту.

"Європейська рада рішуче засуджує агресивну війну Росії проти України. Вона закликає Росію негайно припинити невибіркові атаки на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, а також негайно та беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - сказано в документі.

Лідери ЄС констатували, що "звірства, скоєні російськими військами, і заподіяні ними страждання та руйнування невимовні". "Європейська рада закликає Росію надати негайний гуманітарний доступ та безпечний прохід для всіх зацікавлених цивільних осіб. Європейська рада очікує на повне дотримання міжнародного гуманітарного права, включно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими. Вона також закликає Росію негайно дозволити безпечне повернення українців, насильно виселених до Росії", - заявили лідери.

Крім того, Європейська Рада "вітала мужність і рішучість українського народу та його керівництва у їхній боротьбі за захист суверенітету, територіальної цілісності та свободи своєї країни". "Європейський Союз непохитний у своєму прагненні допомогти Україні здійснити її невід'ємне право на самооборону від російської агресії та побудувати мирне, демократичне та процвітаюче майбутнє. У зв’язку з цим він продовжить тісне співробітництво з міжнародними партнерами", - запевнили вони.

Європейська рада також "високо цінує всіх, хто допомагає збирати докази та розслідувати воєнні злочини та інші найбільш серйозні злочини, та підтримує інтенсивну роботу Прокурора Міжнародного кримінального суду щодо цього". "Вона також вітає роботу, яку проводить Генеральний прокурор України за фінансової підтримки та підтримки з нарощування потенціалу з боку Європейського Союзу та його держав-членів. Вона вітає створення Спільної слідчої групи, яка координується Євроюстом, роль якої була посилена, а також постійну оперативну підтримку Європолу. Росія, Білорусь та всі винні будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного права", - переконані лідери ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА