13:35 27.10.2011

Громадські організації закликають Литвина підписати "правильний" антитютюновий закон, а не відправляти його на переголосування

2 хв читати

Понад 50 громадських організацій і деякі народні депутати України звернулися до голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням підписати скориговану профільним комітетом версію так званого антитютюнового закону і якнайшвидше подати його на підписання президентові.

"Закон ухвалили, але текст законопроекту, направлений Литвину, значно змінено. З нього випали дві ключові поправки: поправка перша стосувалася права заборонити будь-яку рекламу стимулювання продажу тютюнових виробів... Крім того, зникла стаття, яка забороняє спонсорство і зазначення виробників сигарет", - розповіла в четвер на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" народний депутат (фракція "НУ-НС") Леся Оробець.

Тобто, за її словами, виявлено факт фальсифікації закону. У зв'язку з цим Л.Оробець направила депутатське звернення В.Литвину, який, у свою чергу, направив текст закону, ухваленого у другому читанні, до регламентного комітету.

"Регламентний комітет підтвердив факт фальсифікації проголосованого в цілому законопроекту. Але пропонує, всупереч регламенту,... переголосувати цей закон", - повідомила народний депутат.

При цьому вона зазначила, що переголосування означає провал закону.

"Наразі вся відповідальність на Литвині... Я сподіваюся, що він дослухається не лише до своєї совісті, а й до політичної доцільності, і цього не робитиме (не відправлятиме закон на переголосування - ІФ)", - зазначила Л.Оробець.

Депутат також наголосила, що наступного тижня, який буде пленарним, вона разом з іншими парламентарями зареєструє постанову про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування факту фальсифікації законопроекту.

У свою чергу директор Інституту медіа права Тарас Шевченко зазначив, що це перший виявлений факт фальсифікації закону після його підписання на етапі проходження до спікера парламенту на підписання.

"Ми закликаємо Литвина підписати текст закону... в тому вигляді, в якому його було ухвалено", - наголосив він, додавши, що громадські організації також просять голову Верховної Ради не вносити жодних правок до тексту закону, підписати його й передати президентові.

Голова правління Регіонального центру громадянського представництва "Життя" Андрій Скіпальський зазначив, що ініціатори звернення до В.Литвина сподіваються на реакцію спікера в понеділок під час погоджувальної ради.

Законопроект №5164 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів" було прийнято в першому читанні у 2010 році. 22 вересня 2011 року парламент ухвалив цей законопроект у другому читанні та в цілому.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА